keskiviikko 16. joulukuuta 2009

Käänteinen ALV

Rakennusalalle on tulossa käänteinen ALV. Käänteisen arvonlisäveron käyttöönottoa on suunniteltu keinoksi torjua harmaata toimintaa rakennusalalla. Lyhyesti se tarkoittaa sitä, että alv:n tilittää valtiolle ostaja eikä myyjä. Arvonlisävero maksettaisiin vain siis kerran ketjun yläpäässä, kun nyt sitä peritään urakkaketjun joka vaiheessa.


Tästä tosin seuraa, että jos pääurakoitsija on prjektin valmistuessa maksukyvytön, valtiolta jää koko arvonlisävero saamatta. Nykyisessä järjestelmässä riski on hajautettu, koska veron maksavat useat yritykset.

Ilmeisesti esitys tulee pian julki, mutta mielenkiintoista on nähdä miten määritetään rakennusurakka ja rakennuspalvelut, jota kyseinen vero koskee. Eritteleekö esimerkiksi sähkömies veron erikseen tarvikkeista ja johdoista. Mahtaako jatkossa mennä rakennuksiin hieman enemmän tarvikkeita työn sijasta...

Varmasti varsinkin alkuvaiheessa saattaa näin merkittävät muutokset lisätä kirjanpitokuluja yrityksissä. Ja varmasti monet pienyrittäjät saavat perehtyä uuteen järjestelmään perinpohjin.
 

Ei kommentteja: