sunnuntai 27. syyskuuta 2009

Rahkapiirakka

Leivontapäivä iski. Projektiksi otettiin rahkapiirakka.

Homman helpottamiseksi valittiin valmis murotaikina. (Saatavana pakasteena esim. Myllyn Paras tai Sunnuntai 400 grammaa)

Täytteeseen löytyi tarvittavat ainekset:

1 tölkki rahkaa
1 kananmuna
1 dl sokeria
2 teelusikallista vaniljasokeria
1 dl kuohukermaa

Pohjan laittaminen sujui helposti. Hieman margariinia vuokaan ja korppujauhoa sen verran kuin rasvaan tarttuu. Jos ei satu korppujauhoja olemaan valmiina, kakkuvuuan pinnasta riippuen jättää korppujauhon pois. Valmiin piirakan irrottaminen vuuasta voi olla vain hieman työläämpää.

Uunin voi laittaa jo lämpenemään noin 150 - 160 asteeseen valmiiksi. Paistoajaksi voi tuolla lämpötilalla varata reilun tunnin.

Täytteen aineet, lukuunottamatta rahkaa, kannattaa vispata ja vaahdottaa tehokkaalla sähkövatkaimella. Kun muut aineet ovat hieman saaneet kuohkeutta, sekoita myös rahka niiden joukkoon. Täytteen voi kaataa vuokaan levitetyn murotaikinan päälle heti ja laittaa piirakan sitten uuniin paistumaan.

Tarkkaile piirakan kypsymistä, koska kauniin ruskeasta rahkatäytteestä tulee varsin nopeasti palaneen näköinen, jos paistoaika menee vahingossa liian pitkäksi.

Tästä rahkapiirakasta voi tehdä monta erilaista versiota lisäämällä esimerkiksi marjoja tai hilloa täytteen alle tai sekaan, joidenkin makuun saattaa sopia myös rusinat. Joissakin vastaavissa ohjeissa käytetään myös liivatetta täytteessä.


Kuvan piirakka on ollut uunissa noin tunnin ja 10 minuuttia. Tässä vaiheessa laitettiin uuni pois päältä ja piirakka kypsyi vielä noin 10 minuuttia ja sai hieman enemmän väriä.

Hyviä herkutteluhetkiä. Vaikka piirakka säilyykin muutaman päivän, on se parhaimmillaan tuoreena ja vielä hieman lämpimänä.

Ei kommentteja: