lauantai 21. marraskuuta 2009

Säästövinkki: myy asunto itse

Asunnon myynti itse ei vaadi kummoisia toimenpiteitä. Erityisesti, jos asunto on helppoa myytävää, eli hinta asetetaan oikein realistiselle tasolle ja asunto on kohtuukuntoinen yksiö, kaksio tai pienehkö kolmio. Asunnon sijainti ei myöskään ole kovin erikoisella alueella, vaan alueella, jolla on asunnoista edes jossain määrin kysyntää. Pitkälle yli 400 000 euron omakotitalo, joka on vähemmän kysytyllä alueella, saattaa olla hieman sitkeämmän ja osaavan myyjän tarpeessa.Asunnosta kannattaa joka tapauksessa kysyä parilta kiinteistövälittäjältä arvio palkkiosta ja toteutuvasta kauppahinnasta. Yleensä hintapyynti asetetaan hieman arvioidun toteutuvan kauppahinnan yläpuolelle. Eli hinnassa on pieni tinkimisvara. Liian iso tinkimisvara voi aiheuttaa sen, että kiinnostus asuntoa kohti laskee, koska se on ostajien mielestä ylihintainen.

Pieneltä välittäjältä voi saada noin 3% välitystarjouksen, isot välitysliikkeet eivät pääsääntöisesti voi antaa välitystarjousta alle ketjussa sovitun tason. Tunnetuilla ketjuilla saattaa hinta olla noin 3,5% asunnon hinnasta.

Myyntiä varten tarvittava isännöintitodistus maksaa isännöitsijästä riippuen noin 30 eurosta 80 euroon, joissakin tapauksissa jopa hieman enemmän.

Paras tapa saada myytävä asunto ostajien tietoon on internet. Esimerkiksi Oikotie-palveluun hyväksytään yksityisten myynti-ilmoituksia, jopa ilmoitustakuulla: "Ilmoita Oikotiellä myytävästä asunnosta, loma-asunnosta tai tontista! Jos päädyt myöhemmin valitsemaan kiinteistönvälittäjän avuksesi, voit saada ilmoittelustasi takaisin ilmoituksen hinnan." 90 euron ilmoitus on voimassa 4 viikkoa.

Jos ei osaa itse laatia kauppakirjaa, löydä valmista mallia netistä, niin monet välittäjät laativat kauppakirjan muutaman sadan euron palkkiota vastaan.

Hyvässä tapauksessa paikkakunnasta ja asunnon hinnasta riippuen voi säästää muutamasta tuhannesta jopa usean kymmennentuhatta euroa.

Ei kommentteja: