keskiviikko 18. marraskuuta 2009

Aina auki

Kaupan vapautunut aukiolo toi mielenkiintoisia uutisia.

Kauppakeskusten pienkauppiaalta kuulemma lähti viimeisetkin vapaapäivät, ja samalla kauppiaan terveys. Kauppakeskuksissa kun kauppiaat sitoutuvat yhtenäisiin aukioloaikoihin, jotka kauppakeskus määrää.

Hieman ihmetyttää, että onko yrityksellä järkevät toimintaedellytykset ja talous kunnossa, jos kauppiaan itse täytyy olla liikkeessä töissä vähäisellä palkalla jatkuvasti eikä ole varaa palkata vaikkapa osa-aikaista myyjää yhdeksi tai kahdeksi päiväksi viikossa. Palkkakustannusten säästämiseksi työntekijän voisi palkata vaikkapa maanantaiksi ja tiistaiksi, eikä lauantaiksi ja sunnuntaiksi. Pari kolme pientä kauppaa voisi harkita vaikka yhden myyjän palkkaamista siten, että myyjä olisi aina yhdessä liikkeessä päivän tai pari viikon aikana. Tällöin osa-aikainen myyjä saisikin täysipäiväisen vaihtelevan työn.

Jos uudet aukioloajat aiheuttavat merkittäviä ongelmia liikkeille, jotka sijaitsevat kauppakeskuksissa, niin varmasti asia korjaantuu, koska pitkällä aikavälillä ei ole mahdollista toimia siten, että kauppiaat ovat tyytymättömiä jatkuvasti. Myyntihän tuskin keskimäärin nousee, ainakaan merkittävästi, vain sen takia että kaupat ovat pidempään auki. Joulun alla kauppiaatkin varmasti pitävät mielellään ovet auki pitkään, mutta heinäkuussa saattaa asiat olla toisin.

Ei kommentteja: