lauantai 24. toukokuuta 2008

Uusi pyramidihuijaus

Turun Sanomat, ja perässä STT ja iltapäivälehdet uutisoi, että nyt on paljastunut uusi pyramidihuijaus, Global Pension Plan (GPP). Jutun tutkinta on kuulemma vasta aluillaan.

Keskusrikospoliisi epäilee jopa kymmenien tuhansien suomalaisten sijoittaneen rahaa pyramidihuijauksesta epäiltyyn GPP-verkostoon.

Miten ihmeessä poliisi on aina niin myöhässä näitten tutkimisessa? Miksei kukaan tee rikosilmoitusta ajoissa, ettei hölmöt menetä rahojaan? Yksinkertaisen Google-haun "Global Pension Plan" perusteella keskustelupalstoilla on kyseinen GPP todettu huijaukseksi jo aikoja sitten. Pakkotoisto.comissa esimerkiksi 8/2007, siis noin 10 kuukautta sitten. Taloussanomien keskustelupalstalla aiheesta keskusteltu 7/2007. Miten ihmeessä tämä siis nyt vasta paljastui?

Jotenkin tuntuu tämä "syytä epäillä kynnys" olevan harvinaisen korkea. Äkkiseltään tuntuu, että 30 euron sijoituksella jos pitää saada aikaiseksi 55000 euroa, niin siinä se kynnys juuri ylittyi, eipä tarvitse muuta sanoa.

perjantai 23. toukokuuta 2008

Puolivalmis asunto?

Taloussanomat kyselee:


Kelpaisiko puoliksi rakennettu asunto?

Kuluttajatutkimuskeskus kaipaa markkinoille muun muassa puolivalmiita asuntoja, jotka ostaja saisi aidosti itse viimeistellä mieleisekseen.


Kyllä oikeastaan kelpaisi. Sen muutaman kerran kun on katsottu ja ostettu uutta asuntoa, on oikeastaan jäänyt vaivaamaan rakentajan laimeat sisustusmateriaalit. Lähes joka ainoassa asunnossa kehutaan olevan tammiparketti. Tosin unohdetaan mainita, että lähes poikkeuksetta se halpaa kakkoslaatua, vaikka lähes kaikissa uudiskerrostaloissa parketti on kakkoslaatua. Tosin hyvin harva asunnonostaja sitä edes huomaa.


Keittiökaapistot ja kylpyhuoneen laatoitus saumausväreineen olisi myös kiva päästä itse täysin valitsemaan. Sanotaan, että rakentajat suosivat neutraaleja värejä, jotta ne kelpaisivat mahdollisimman monelle ostajalle. Kovin usein tuntuu, että valkoinen on ainoa rakentajien tuntema neutraali väri.


Haittapuolena tulee ensimmäisenä mieleen, että kuka haluaisi muuttaa uuteen kerrostaloon, jossa on tiedossa keskeneräisten asuntojen rakentelua vaikkapa vuodeksi eteenpäin. Entäpä jos joku laatoittaa omatoimisesti kylpyhuoneen, mahtoiko vesieristys pysyä ehjänä vai vaurioituiko se ammattitaidon puutteen vuoksi?

tiistai 20. toukokuuta 2008

3-vuotiaan salakuuntelu



STT uutisoi, että äiti yritti salakuunnella 3-vuotiasta lastaan. Motiivina oli saada selville, kuinka lapsi viihtyy isänsä luona.

Sakkoja oli käräjäoikeus määrännyt tästä yli 500 euroa.

Äkkiseltään tuntuu, että eiköhän se salakuuntelun kohde ollut tässä lapsen isä. Motiivi oli siis saada selville, mitä ja mihin äänensävyyn isä jutustelee lapselle. No liekö tuolla mitään merkitystä rangaistuksen kannalta, mutta lapsen kanssa saatiin ainakin iltapäivälehdille menevämpi otsikko.

lauantai 17. toukokuuta 2008

Levähdyspaikkojen jätesäiliöt

STT uutisoi:

Levähdyspaikkojen jätesäiliöt poistetaan väärinkäytön takia

Tiehallinto poistaa vähitellen levähdyspaikkojen jätesäiliöt. Syynä tähän on yhä suuremmaksi paisunut jäteongelma, kun ihmiset kuskaavat tienvarsille romujaan ja jopa ongelmajätteitä.


Hesarin nettiuutisten kommenteissa uutiseen liittyen:

Perimmäinen syy on roskien vastaanottopisteiden liian harva sijoittelu, maksullisuus ja aukioloajat. Viimeisenä pointtina on ko. paikkojen aukioloajat, pääsääntöisesti vain virastoaikana.

Ja asia oikeasti oli miten?

Ensinnäkin kaatopaikan hinnastosta löytyy, että useat jätetyypit pienerinä, tai jopa erän koosta riippumatta, voi viedä kaatopaikalle maksutta:

Risut
Haravointijäte
Puujäte
Keräyspaperi, -pahvi ja pakkauslasi
Kyllästetty puu
Metallijäte
Sähkö- ja elektroniikkalaiteromu (SER)
Loisteputket ja -lamput ilman pakkauksia sekä valaisimet
Kotitalouksien ongelmajätteet

Toiseksi, mainitun hinnaston kaatopaikka on avoinna ma - pe klo 7 - 20. Taitaa olla kommentin jättäjällä olla varsin pitkät virastoajat.

Yllä olevan perusteella voisi ajatella, että olisikohan tässä suuri ongelma kuitenkin se, että ihmiset luulevat kaatopaikkojen olevan kalliita ja huonosti auki. Miksi niitä kotitalouksien perusjätteitä, jääkaappeja tai jopa ongelmajätteitä viedään sinne teiden varsiin levähdyspaikoille, jos kaatopaikallekin saa niitä ilmaiseksi viedä ja vaikkapa vielä kahdeksaan asti illalla?

perjantai 16. toukokuuta 2008

Kohuyhdistyksen rahat

Hohhoijaa. Iltapäivälehdet uutisoi kilpaa kuinka myös sejase kansanedustaja sai vaalirahaa kohuyhdistykseltä ( Kehittyvien maakuntien Suomi ry ).

Eiköhän olisi jo helpompi listata ne, jotka rahaa eivät saaneet.

Tiura sai 20 000 euroa, Häkämies on saanut yhdistykseltä 10 000 euroa kuten ilmeisesti usea muukin.

Kehittyvien maakuntien Suomi ry tuntuu olevan niin reilu ja varakas yhdistys, että alkoi jo kiinnostamaan kuinkahan yhdistyksen toimintaa pääsee mukaan. Mahtaa olla mukavia nuo yhdistyksen varainkeruutilaisuudet, kun ovat hyvin onnistuneet keräyksissä.

torstai 15. toukokuuta 2008

SpareCom Oy

Taas näitä... Huijauksia ropisee sieltä täältä. Vasta muutama päivä sitten tässä blogissa käsiteltiin WinCapitaa ja hakemistohuijausta.

Tietokone.fi:
torstaina 15.5.2008 klo 10:03
Sparecom teki
vuokrasopimuksia olemattomista koneista

Kadonneesta it-yrityksestä
yli 100 rikosilmoitusta
Poliisi tutkii Keski- ja Pohjois-Suomessa toiminutta
Sparecom Oyj -yhtiötä, josta on tehty yli 100 rikosilmoitusta.

Pienen googlaamisen perusteella löytyy mm. Asianajotoimisto Laki-Forum Oy, jonka nettisivujen alalaidasta löytyy "Toteutus Sparecom Oyj". Heillä voisi olla intoa auttaa muitakin samassa veneessä olevia.

Ihmettelen vaan miksi paskaapalvelua.fi on varustettu viestillä:


Sparecom Oyj - Tiedote
Tämä domain-nimi on varattu Sparecom Oyj:n
asiakkaan käyttöön.


Toivottavasti asiakkaat osaa tai tajuaa siirtää nettisivunsa johonkin muualle ennen kuin pesänhoitaja nykäisee töpselin seinästä.

Pikkasen kyrsii

Kyrsimiseen on jo vaikuttavia tapahtumia kertynyt pidemmän aikaa. Ensin ei ole lunta, jotta pääsisi lapsen kanssa pulkkamäkeen, vaikka pitäisi olla keskitalvi. Sitten on lähes 25 astetta lämmintä, ajankohtaan nähden tiettävästi normaalia lämpöisempää. Saa hikoilla talvivaatteet päällä.

Tässä vaiheessa on jo sitten laitettu talvivaatteet pakettiin. No, parin viimepäivän aikana on sitten satanut lunta ja varsinkin aamuisin asteet lähes pakkasella. Ja kyllä palelee.

Parin viikonpäästä pitäisi olla kesäkuu ja sitä vaan miettii, että pitäisikö ulos lähteä toppatakki päällä. Uutisissa vaan kerrotaan miten eteläisessäkin Suomessa taas autot töpeksii oikuttelevan sään takia. Ihan kuvittelin, että autoilijat töpeksii varomattomuuttaan, pitäisihän sitä ajelella olosuhteiden mukaan.

Lähdenpä sitten taas ulos kesäkuteissa, eihän sitä kukaan enää toppatakissa kulje. Ja taas palelee ja kyrsii.

keskiviikko 14. toukokuuta 2008

Roskaa postissa

Ainakin DigiToday uutisoi eilen:

"Suoramarkkinointi pani piiloon rekisteröidyt fi-domainit
Espanjalaisfirma tehtaili suoramarkkinointirekisteriä"

"Luettelopalveluita tarjonneen espanjalaisen suoramarkkinointiyrityksen toiminta pakotti Viestintäviraston piilottamaan tiedot"

WinCapita-blogissa vain muutamia päiviä sitten viitattiin Espanjalaisiin huijariyritykseen. Jotenkin tuntuu lähes varmalta, että kyseessä on juuri sama yritys.

Harmillista tosiaan, että kenties joillekin hyödyllisiä palveluita joudutaan poistamaan tai rajoittamaan näiden roskapostittajien ja huijareiden vuoksi.

Samainen DigiToday uutisoi tänään, että Amerikassa on tuomittu kaksikko maksamaan miljoonakorvauksia lähettämistään roskaposteista. Kuinkahan mahdollista on, että kaksi yksityishenkilöä pystyy maksamaan 230 000 000 dollaria puoliksi.

Mahtaako käydä niin, että kaksikko menee konkurssiin (niinkuin Amerikassa voi yksityishenkilö tehdä), eikä maksa mitään korvauksia. Enpä tiedä minkälainen kärsimys tai haitta tuo henkilökahtainen konkurssi Amerikassa on.

maanantai 12. toukokuuta 2008

Fiksut liikenteessä



Mikä meihin fiksuihin ihmisiin menee liikenteessä?

Kuvasta erottuu ehkä heikosti, että takapenkki on pullollaan sementtisäkkejä.

Auto ei jatkanut matkaa lastattuna, siitä piti poliisi huolen. Eikä jatkanut matkaa muutenkaan, siitä piti huolen rikkoutuneet takarenkaat ja iskunvaimentimet.

Onneksi tässä voi todeta, että eihän meillä Suomessa näin fiksuja ole, kuvahan on otettu Amerikassa. Sitten voikin tämänpäivän iltapäivälehdistä lukea isot otsikot, kuinka Tampereen moottoritiellä on ajeltu väärään suuntaan. Mitenkä sekin onnistuu? No, U-käännökselle on hyvää tilaa, niin lähdettiin etsimään sitä ohi mennyttä liittymää, tietenkin.

lauantai 10. toukokuuta 2008

Villit uutiset

Villi virkamies
Japanilainen valtion virkamies on saanut potkut piipahdettuaan työpaikallaan netin pornosivuilla yli 780 000 kertaa yhdeksän kuukauden aikana. Kaikki hänen työtoverinsa olivat luulleet viettiliikkeiden villitsemän ukkelin työskentelevän tunnollisen virkamiehen tavoin.

Mikä tässä uutisessa on pielessä?

9kk sisältää noin 180 työpäivää (ei lomia tai pyhäpäivä vähennettynä). Työtunteja siis 1260 (7h joka päivä), joka tekee 75 600 minuuttia. Tämä vain jatkossa tulevien laskelmien helpottamiseksi.

Yhden sivustolla vierailun voisi kuvitella lyhyimmillään kestävän 20 sekuntia. Selaimen avaaminen, osoitteen kirjoittaminen tai hakukoneen käyttö ja tietysti sivuston latautuminen sekä vähintään yhden sivun aukaiseminen ja katsominen.

Jos sivustoissa käyntejä oli tuo 780 000 ja yhden kesto on 20 sekuntia, niin siihen menisi aikaa 260 000 minuuttia. Mutta hetkinen, yhdeksässä kuukaudessa oli töissä aikaa vain 75 600 minuuttia, olettaen siis ajan käytetyn vain ja ainoastaan netissä selailuun. Joka ainoan minuutin, töitä ei siis tehty, eikä kommunikoitu työkavereiden kanssa. Määrä on kolminkertainen edes hurjimpaankaan robottimaiseen surffailuun verrattuna.

Mahtaisiko kyseessä olla valtava liioittelu vai esimerkiksi palvelinlokeista kerätty tietoja, joista on vedetty täysin väärät johtopäätökset vierailujen määrästä. Eihän tämä mikään uutinen olisi, jos määrä olisikin vain 780 kertaa. Ikuinen arvoitus.

perjantai 9. toukokuuta 2008

Rekisterikilvet

Tähän aikaan päivästä ja viikosta alkaa jo pienemmätkin asiat kummastuttamaan. Törmäsin netissä sivustoon nimeltä Turun Seudun Rekisterikilpinumerotarkkailijoiden Klubi, jolla on nimensä veroinen nettiosoite turunseudunrekisterikilpi numerotarkkailijoidenklubi.com. Tässäpä on sitten harrastus ihmisille, joilla ei ole mitään tekemistä. Autojen rekisterikilpiä bongaamaan.

Kyseessä ei ole erikoisrekisterikilpien kuvaaminen, jota harrastetaan kilvet.com-sivustossa.

Monia tuntuu hymyilyttävän, mutta oliko näissä sitten niin kovin paljon eroa vaikkapa lintubongareihin.

Löytyipä tuolta erikoisrekisterikilvistä muutama oikein osuvakin kilpi. YSK-II pikkuisessa vanhassa Fiatissa panee hymyilyttämään. Juolahti vaan mieleen, että siinä vaiheessa kun uuden muhkean city-maasturin laittaa myyntiin ja rekisterikilpi on vaikkapa ÄIT-1, onko siitä etua vai haittaa myyjälle. Kuinka moni mies haluaa äitin auton.

Toinen osuva kilpi on SÄÄ-3, joka on tietty MTV3-kanavan meteorologin autossa. Mahtaisiko kilpi tuntua kivalta, jos vaikkapa vaihtaisi työpaikkaa tai muuten vaan alkaisi säämiehen hommat tuntumaan tylsältä.

Nouseeko aurinko

Tulipa semmoinen juttu vastaan, että on tästä ihan pakko kirjoittaa. Selailin kalenteria jokin aika sitten ja tuttavani katseli vierestä. Tokaisin, että aurinkokin nousee huomenna kello 6:43. Kyseessä oli siis aivan tavanomainen suomalainen vuosikalenteri, johon on painettu nimipäivät, auringonnousut sun muut kalenteritiedot. Tuttavani tokaisi totisena, että mikäs humpuukkikalenteri tuo on, eihän kukaan voi etukäteen tietää mihin aikaan aurinko nousee.

Yritin siinä näyttää ja selittää, että kyllä näin on kalenteriin painettu ja ihan vuodeksi eteenpäin. Tuttava siihen, että roskakalenteri on ja poistui tohkeissaan paikalta.

Mietin hieman, että kun aikaa mitataan kaiken maailman supertarkoilla atomikelloillakin, mahtaako se maapallo pyöriä auringon ympäri sittenkin ihan satunnaiseen tahtiin, eikä kukaan siten voi etukäteen tietää mihin aikaan aurinko huomenna nousee. Aikamoisia ennustajaeukkoja nuo kalenterin laatijat taitaa olla.

Nettisensuuri

Voiko tätä asiaa paremmin kuvata: Poliisin nettisensuuri lähtenyt käsistä (Stara.fi 15.02.2008). Poliisin nettisensuurista kansainvälinen selkkaus -otsikko 22.02.2008 samaisessa sivustossa. "poliisi sensuroi perusteettomasti lukuisten muiden syyttömien sivustojen tapaan myös Thaimaan edesmenneen prinsessan muistoa vaalineen verkkosivuston"

Kansanedustaja Jyrki JJ Kasvi kirjoittaa blogissaan mm. seuraavaa: "Mutta rikkooko Nikkin sivusto Suomen lakia, koska se sisältää vain linkkejä? Ja jos rikkoo, miksei toimittu tavalliseen tapaan? Tai jos ei riko, millä perusteella se sitten ylipäätään sensuroidaan?"

Ihmettelen, eikö Kasvin taidot riitä lakitekstin lukemiseen. Selkeät vastaukset Kasvin kysymyksiin taitaa olla: Ei riko lakia, eikä toimittu tavalliseen tapaan, koska ei riko lakia. Sensuroidaan poliisin villin "laintulkinnan" takia.

Effi ry:n sivu aiheesta.

Tunnettu tietotekniikan asiantuntija Petteri Järvinen kirjoittaa "Poliisin verkkosensuuri mokasi" otsikolla mm näin: "Nikki on konkreettisesti osoittanut, millaisia ongelmia valtiolliseen sensuuriin ja sen tekniseen toteuttamiseen liittyy. Tämän tapauksen jälkeen olen hyvin huolissani tulevaisuudesta."

Petteri Järvisen toinen kirjoitus sivuten samaa asiaa.

Asiasta sekä lähinnä Suvi Lindenin jokseenkin ammattitaidottomien kommenttien vuoksi kerääntyi "Suvi Lindén - Eroa taas" adressiin noin 14 000 nimeä.

No katsotaan tuleeko tähänkään asiaan minkäänlaista järkevää lopputulosta. Uskaltaisiko olla edes toiveikas.

Senttihuutokauppa

Tietynaiheisia sivuja selatessa on sivujen reunukset täynnä ns. senttihuutokauppojen mainoksia. Poliisi tutkii onko sivustojen toiminta laillista ja sivustojen ylläpitäjät pakenevat ulkomaille pitämään sivustojaan, ennen kuin niitä on edes laittomiksi julistettu.

Mainoksia silmäillessä tulee kenties väistämättä mieleen, että onko sivustojen pystyttämisessä niin kova kiire, että järkevää nimeä ei edes ehditä keksiä. Zebido ja Kakasuu, ehkäpä loistavia markkinointinimiä, ainakin jonkun mielestä.

Miksikäs näitä huutokaupoiksi pitää kutsua. Sanoisivat vain suoraan, että on arpajaiset, joissa yksi onnekas jopa kymmenistätuhansista voittaa.

Mielenkiinnolla odotamme, mihin lopputulokseen poliisi ja oikeusjärjestelmä tulee näiden senttihuutokauppojen kanssa. Vai onko tässä yhtä jännittävä lopputulos kuin WinCapitan kanssa.

Wincapita aukeaa

Sivusilmällä on tullut seurattua myös WinCapitan tapausta. Nyt on sitten KRP oikein lausunut että ei ole löytynyt mitään viitteitä valuuttakaupasta. Perin kummallista, kyllähän se 400% vuosituotto on jostain täytynyt tulla. Kaverillekin sieltä tuli hurjia tuottoja. Tai ei se oikeastaan kaveri ollut, mutta yksi tuttu siitä kertoi. Niin ei se niitä tuottoja koskaan ehtinyt rahana pois ottaa, mutta sieltä verkkosivulta se oli nähnyt niitä hurjia tuottoja.

Muropaketti foorumissa on sitä juttua oikein 1000 sivun verran kertynyt. Asiasta löytyy selostusta myös WikiPediasta.

Hämmästyttää, miten heppoisin ja uskomattomin selityksin suomalaisilta saatiin huijattua 100 000 000 euroa. Enkä olisi lainkaan hämmästynyt vaikka arviota summan suuruudesta vielä tuplattaisiin.

Näistä verkostohuijauksista tuli sitten mieleen, että kyllähän näitä huijausyrityksiä riittää joka lähtöön. Kuten tämäkin hakemistohuijaus. Miten ihmeessä ihmiset tähän sortuvat.

Espanjalainen yritys lähettää massoittain suomalaisiin yrityksiin englanninkielisiä tilauslomakkeita, joissa sitoudutaan maksamaan tuhansia euroja käytännössä tyhjästä. Eikö ihmiset ajattele yhtään, että miksi sinne espanjaan pitää sitä rahaa lähettää suomalaisen nettiosoitteen "rekisteriylläpidosta". Yritys on jo toiminut vuosia, hyvin menee.

Korviin koskee

Mitähän ihmettä ihmiset ajattelevat. Olenpa seurannut mielenkiinnolla esimerkiksi American Idol -ohjelmaa. Valitettavasti mitä lähemmäksi sarjan loppua tullaan, niin sitä tylsemmäksi ohjelma käy. Ensimmäiset jaksot tuntuivat olevan kaikista viihdyttävimpiä juuri niitten hämmästyttävien karmeiden esitysten johdosta. Nyt kun kauden loppu häämöttää, niin näytetään vaan jaksosta toiseen laulajia, jotka osaavat kiitettävästi laulaa.

Alkujaksoissa mainittiin, että nyt on tässä kaupungissa saapunut koelauluihin esimerkiksi 16 000 innokasta Idoliksi pyrkijää. Lopuksi mitä kammottavampien kiljumisten jälkeen todettiin, että jatkoon pääsi vaikkapa 45 laulajaa. Mitä ihmettä nuo 15 955 oikein ajatteli ennen tilaisuutta? Tai sitten jälkikäteen? Oli varmaaan realistiset odotukset, vai meneekö massa vaan sinne, jotta pääsisi telkkariin, kaverit kun kertoivat, että osaan laulaa!

No ei mahda mitään, pääsihän jatkoon sentään 0,003%. Tosin ohjelman hauskimmat osuudet järjestivät valtaosa hakijoista, joilla ei ole minkäänlaisia kykyjä.

Mitenhän olisi, jos vaikkapa joku TV-kanava tekisi suomalaisen Idol-version seuraavaan tyyliin: Turkulaiseen lähiöbaariin karaokeiltana kunnon laulut peliin.

Siinähän se, eikä koske korviin.