perjantai 23. toukokuuta 2008

Puolivalmis asunto?

Taloussanomat kyselee:


Kelpaisiko puoliksi rakennettu asunto?

Kuluttajatutkimuskeskus kaipaa markkinoille muun muassa puolivalmiita asuntoja, jotka ostaja saisi aidosti itse viimeistellä mieleisekseen.


Kyllä oikeastaan kelpaisi. Sen muutaman kerran kun on katsottu ja ostettu uutta asuntoa, on oikeastaan jäänyt vaivaamaan rakentajan laimeat sisustusmateriaalit. Lähes joka ainoassa asunnossa kehutaan olevan tammiparketti. Tosin unohdetaan mainita, että lähes poikkeuksetta se halpaa kakkoslaatua, vaikka lähes kaikissa uudiskerrostaloissa parketti on kakkoslaatua. Tosin hyvin harva asunnonostaja sitä edes huomaa.


Keittiökaapistot ja kylpyhuoneen laatoitus saumausväreineen olisi myös kiva päästä itse täysin valitsemaan. Sanotaan, että rakentajat suosivat neutraaleja värejä, jotta ne kelpaisivat mahdollisimman monelle ostajalle. Kovin usein tuntuu, että valkoinen on ainoa rakentajien tuntema neutraali väri.


Haittapuolena tulee ensimmäisenä mieleen, että kuka haluaisi muuttaa uuteen kerrostaloon, jossa on tiedossa keskeneräisten asuntojen rakentelua vaikkapa vuodeksi eteenpäin. Entäpä jos joku laatoittaa omatoimisesti kylpyhuoneen, mahtoiko vesieristys pysyä ehjänä vai vaurioituiko se ammattitaidon puutteen vuoksi?