lauantai 10. toukokuuta 2008

Villit uutiset

Villi virkamies
Japanilainen valtion virkamies on saanut potkut piipahdettuaan työpaikallaan netin pornosivuilla yli 780 000 kertaa yhdeksän kuukauden aikana. Kaikki hänen työtoverinsa olivat luulleet viettiliikkeiden villitsemän ukkelin työskentelevän tunnollisen virkamiehen tavoin.

Mikä tässä uutisessa on pielessä?

9kk sisältää noin 180 työpäivää (ei lomia tai pyhäpäivä vähennettynä). Työtunteja siis 1260 (7h joka päivä), joka tekee 75 600 minuuttia. Tämä vain jatkossa tulevien laskelmien helpottamiseksi.

Yhden sivustolla vierailun voisi kuvitella lyhyimmillään kestävän 20 sekuntia. Selaimen avaaminen, osoitteen kirjoittaminen tai hakukoneen käyttö ja tietysti sivuston latautuminen sekä vähintään yhden sivun aukaiseminen ja katsominen.

Jos sivustoissa käyntejä oli tuo 780 000 ja yhden kesto on 20 sekuntia, niin siihen menisi aikaa 260 000 minuuttia. Mutta hetkinen, yhdeksässä kuukaudessa oli töissä aikaa vain 75 600 minuuttia, olettaen siis ajan käytetyn vain ja ainoastaan netissä selailuun. Joka ainoan minuutin, töitä ei siis tehty, eikä kommunikoitu työkavereiden kanssa. Määrä on kolminkertainen edes hurjimpaankaan robottimaiseen surffailuun verrattuna.

Mahtaisiko kyseessä olla valtava liioittelu vai esimerkiksi palvelinlokeista kerätty tietoja, joista on vedetty täysin väärät johtopäätökset vierailujen määrästä. Eihän tämä mikään uutinen olisi, jos määrä olisikin vain 780 kertaa. Ikuinen arvoitus.