lauantai 17. toukokuuta 2008

Levähdyspaikkojen jätesäiliöt

STT uutisoi:

Levähdyspaikkojen jätesäiliöt poistetaan väärinkäytön takia

Tiehallinto poistaa vähitellen levähdyspaikkojen jätesäiliöt. Syynä tähän on yhä suuremmaksi paisunut jäteongelma, kun ihmiset kuskaavat tienvarsille romujaan ja jopa ongelmajätteitä.


Hesarin nettiuutisten kommenteissa uutiseen liittyen:

Perimmäinen syy on roskien vastaanottopisteiden liian harva sijoittelu, maksullisuus ja aukioloajat. Viimeisenä pointtina on ko. paikkojen aukioloajat, pääsääntöisesti vain virastoaikana.

Ja asia oikeasti oli miten?

Ensinnäkin kaatopaikan hinnastosta löytyy, että useat jätetyypit pienerinä, tai jopa erän koosta riippumatta, voi viedä kaatopaikalle maksutta:

Risut
Haravointijäte
Puujäte
Keräyspaperi, -pahvi ja pakkauslasi
Kyllästetty puu
Metallijäte
Sähkö- ja elektroniikkalaiteromu (SER)
Loisteputket ja -lamput ilman pakkauksia sekä valaisimet
Kotitalouksien ongelmajätteet

Toiseksi, mainitun hinnaston kaatopaikka on avoinna ma - pe klo 7 - 20. Taitaa olla kommentin jättäjällä olla varsin pitkät virastoajat.

Yllä olevan perusteella voisi ajatella, että olisikohan tässä suuri ongelma kuitenkin se, että ihmiset luulevat kaatopaikkojen olevan kalliita ja huonosti auki. Miksi niitä kotitalouksien perusjätteitä, jääkaappeja tai jopa ongelmajätteitä viedään sinne teiden varsiin levähdyspaikoille, jos kaatopaikallekin saa niitä ilmaiseksi viedä ja vaikkapa vielä kahdeksaan asti illalla?