maanantai 26. lokakuuta 2009

Sikainfluenssa Suomessa

Nyt se sitten tuli. Ensimmäinen sikainfluenssaan kuollut Suomessa.

Jotkut ovat olleet jo aivan hysteerisia ja miettineet mitä tehdä taudin saapuessa Suomeen siitä asti kun uutisissa kerrottiin, että tästä tulee kansainvälinen epidemia. Kuitenkin kuolleisuus on ollut jopa pienempää kuin normaalissa kausi-influenssassa.

"Pohjois-Pohjanmaalla kuoli viime lauantaina 25-vuotias nainen, jolla oli vaikea pitkäaikaissairaus."


Voiko tuota kyllin korostaa, että vaikka kyseessä oli nuori ihminen, niin sillä oli jo entuudestaan vaikea pitkäaikaissairaus. Hän olisi saattanut kuolla myös moneen muuhun tautiin, vaikkapa siihen normaaliin kausi-influenssaan, ellei juuri nyt sikainfluenssa olisi sattunut kohdalle.

Lietsomalla pelkoa muissa ihmisissä ja saamalla paljon ihmisiä mukaan väärän tiedon levittäjä saa vahvistusta omille käsityksilleen, pohtii psykiatrian professori Jyrki Korkeila Turun yliopistosta. Näin STT:n uutisessa muutamia päiviä sitten.

Jos siis kotiin älyttömän ruokakasan haaliminen ja täydellinen eristäytyminen olisi tällä hetkellä järkevää toimintaa, niin miksi sitä pitää pohtia ja hakea hyväksyntää sille julkisella keskustelupalstalla? Eiköhän tästäkin lähes kaikki selviä, vaikka jotkut jo ovat mananneet kaiken loppua.

Joidenkin arvioiden mukaan kenties alle 50 ihmistä saattaa kuolla Suomessa sikainfluenssaan. Vuosittain koti- ja vapaa-ajan tapaturmissa kuolee noin 2 100 henkilöä. Liikenteessä kuolee noin 400, väkivaltaisesti kuolee noin 100 ja työssä noin 40 henkilöä. Miksi ihmiset ei ole paniikissa, koska liikenteessä kuolee jopa 10 kertaa enemmän ihmisiä?

Ei kommentteja: