maanantai 19. lokakuuta 2009

Avoin wlan-verkko


Päivän uutisissa:
Rangaistavuus ehkä pois luvattomalta wlan-käytöltä
Oikeusministeriössä on kuulemma päädytty siihen, että suojaamattoman verkon luvattoman käytön nykyinen kriminalisointi on monella tavoin ongelmallista.
Tarkalleenottaen tässä ei ole kyse siitä että avoimen wlan-verkon käyttö olisi tietoisesti laissa määritetty. Langattoman verkon luvattomasta käytöstä on annettu yksi hovioikeudessa vahvistettu tuomio lähes 20 vuotta vanhaa lakia tulkiten. Lain säätämisen aikaan ei internetistä ollut tavallisella kuluttajalla tietoa, eikä langattomia wlan-yhteyksiä ollut olemassa.

Ministeriön mukaan kätevintä olisi kuitenkin lisätä rikoslakiin momentti, jossa todetaan, ettei luvattomana käyttönä pidetä suojaamattoman internet-lähiverkkoyhteyden käyttämistä.

Kannettavien tietokoneiden ja langattomien verkkojen yleistyessä asia ei juuri muuten voisi olla. Monilla paikkakunnilta, erityisesti keskusta-alueilla, saattaa olla kaupungin tai yritysten tarjoamia avoimia langattomia verkkoja, joita ylläpidetään juuri sitä varten, että ihmiset voisivat niitä käyttää. Jos alueella on useita avoimia verkkoja, ei ole järkevää olettaa, että ihmiset osaisivat selvittää mihin avoimeen verkkoon saa yhdistää. Jos verkkoon ei saa yhdistää kuka tahansa, tulee se suojata salasanoilla.

Ei kommentteja: