perjantai 16. lokakuuta 2009

Googlen toiminta

Iltalehden mukaan:
Hakukonejätti Google välttää veroja - laillisesti.

"Google Finlandin liikevaihto oli tilinpäätöstietojen mukaan viime vuonna vajaat 1,7 miljoonaa euroa. Arvioiden mukaan Google Finlandin tosiasiallinen liikevaihto olisi kuitenkin jotain 40 ja 100 miljoonan euron väliltä."

Miten tämä sitten on käytännössä mahdollista? Jopa 100 000 000 euron liikevaihto onkin paperilla vain 1 700 000 euroa? Mihin se tosiasillinen liikevaihto hävisi?

Mikä on totuus? IL kysyy Googlen maajohtaja Petri Kokolta.

"Tuloja ja menoja on äärimmäisen vaikeaa sanoa tarkasti, koska olemme globaali yritys, joka toimii täysin globaaleilla markkinoilla."

Eikö osakeyhtiön tilinpäätöksestä löydy tulot ja menot sentin tarkuudella, vai mistä on kysymys?

"On tätä helppo paheksua. Verot pitäisi kohdistaa sinne, missä tulot syntyvät, Elinkeinoelämän Tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Tarmo Valkonen toteaa."

Ahaa, siis kyse onkin varmaan siitä, että siirtääkö Google perusteetta tuloja Suomesta esimerkiksi Google Irlannin toimintaan. Irlannissahan yritysveroprosentti on alle puolet Suomen 26 prosentin verosta.

Missä se Googlen tulo sitten tapahtuu ihan tarkalleen? Esimerkiksi suomalainen yritys tekee sivuston, joka toimii Yhdysvalloissa sijaitsevalla palvelimella ja sivustossa on englanninkielistä sisältöä, jonka ensisijainen kohdeyleisö sijaitsee Yhdysvalloissa. Yritys tekee mainostussopimuksen Google Irlannin kanssa missä tahansa internetissä tapahtuvasta mainostustapahtumista. Sivustoon on sijoitettu amerikkalaisen yrityksen Google-mainoksia, joista tulee Googlelle tuloa, kun Yhdysvalloissa oleva yksityishenkilö avaa mainoslinkin. Vaikka siis viimekädessä tässä tapauksessa välitysprovisio tulee Googlelta Suomeen rekisteröidylle yritykselle, niin tapahtuiko itse tulonsyntyminen Suomessa, Yhdysvalloissa vai Irlannissa? Todennäköisestihän Google Irlanti maksaa provision yritykselle Suomeen, mutta miksi olisi vähemmän paheksuttavaa, jos Google Suomi maksaisi yritykselle provision? Eihän Google Suomi osallistunut tapahtumaan tai edes sopimuksen tekemiseen millään tavalla. Itse mainostustapahtuma totetui Yhdysvalloissa ja kustannuksen maksaa yhdysvaltalainen yritys.

Ei kommentteja: