tiistai 30. joulukuuta 2008

Selvää säästöä

Uutissa on tänään "Tv-lupien maksajien määrä putosi vuodessa 28 000". TV-lupa maksaa vuodelle 2009 224,30 euroa. Se alkaa olla sen verran suuri raha esimerkiksi eläkeläisille, työttömille ja opiskelijoille, että eipä taida olla ihme, jos monet jättävät maksamatta, vaikka heillä TV olisikin.

Toinen uutinen "46 000 eronnut eroakirkosta.fi -palvelun kautta vuonna 2008" ja samaisen eroakirkosta.fi-sivuston mukaan on kirkollisvero yleisin syy kirkosta eroamiseen. Ilmeisesti palvelun kautta eroavat voivat ilmoittaa syyn, jos niin haluavat.

Jos perheessä on kaksi työssäkäyvää ja molemmat eroavat kirkosta sekä TV-maksua ei makseta, niin tulee vuodessa säästöä esimerkiksi 750 euroa. (Kirkollisvero riippuu palkan määrästä.) Aivan varmasti osa noissa uutisissa mainituista toimii ainoastaan rahan säästämiseksi.

Mitä mahtaa kirkko ja Yle tehdä kutistuvien rahavirtojen kanssa? Siirtyykö Yle verovaroista rahoitettavaksi? Mutta mihin muutoksiin kirkko ryhtyy, veronkorotukseen?

Yrityksen rahoitus

Tulipa tämmöinen hauskuus esille. Kysytään pankista rahoitusta yritykselle. Pankista ilmoitetaan iloisesti, että kyllähän laina järjestyy. Yrityksellä ei ole velkaa ennestään. Ei tarvita muuta kuin 100% takuu. Hetkinen, että 100% takuu lainalle, mitä se sitten tarkoittaa. Pankkineiti kertoo, että vaikkapa 10 000 euron pankkitalletusta vastaan saa 10 000 euroa lainaa. Siis... 10 000 euron pankkitalletusta vastaan saman summan lainaksi... mutta eihän silloin mitään rahaa saa käyttöön, eihän moisessa järjestelyssä ole mitään järkeä. No, mutta voihan kulut vähentää yrityksen kirjanpidossa... Se siitä lainaneuvottelusta.

Pikavippi ei ole ehkä kovin fiksu vaihtoehto yrityksen lainaksi huimien korkokulujen vuoksi. Vaikka yritys tekee nähtävästi mitä tahansa, ei rahoituksen järjestäminen onnistu oikein muuten kuin esimerkiksi oy:n osakkaiden omista rahoista. Mikäli heillä on tähän mahdollisuus.

Joihinkin yrityksiin on mahdollisuus saada Finnveralta ( valtion rahoitus ) lainaa tai vakuutta, mutta tämä edellyttää ison vaivan liiketoimintasuunnitelmien ja muiden raporttien valmistelussa.

Yleisesti näin aikana, jolloin pankit ns. kiristää lainaehtoja ja vaativat vankkoja vakuuksia, saattaa yrityksen rahoitus olla kovin tiukassa. Ainakaan pankista ei ratkaisua löytynyt.

perjantai 26. joulukuuta 2008

Merirosvot

Lippu

Uutisten mukaan Kiina lähetti perjantaina kolme sotalaivaa Somalian rannikolle merirosvojahtiin. Laivoilla on mukanaan noin 800 hengen miehistö. Adeninlahdella partioi jo muun muassa Yhdysvaltojen, Venäjän, Intian sekä Nato-joukkojen aluksia.


Kuinka ihmeen iso laivasto niillä merirosvoilla oikein on? Miten on mahdollista, että niitä ei saada kiinni? Eikö ne näy tutka-/satelliittikuvissa tai lentokoneista? Vai onko kysymys siitä että niitä ei kehdata yksinkertaisesti ampua taivaan tuuliin?


Jokainen maksettu lunnas vaan lisää merirosvojen voimaa ja mahdollisuutta vahvistaa aseitaan ja joukkojaan. Joko olisi aika toimia, eikä vain yrittää suojella rahtilaivoja?


torstai 25. joulukuuta 2008

Brio puujunarata

Mummo osti lahjaksi Brio junarata -lelun jo ennen joulua. Klassinen lelu, jota lapsi jaksaa kasata uudestaan ja uudestaan.

Jotenkin oli vaikea kasata kuvan mukainen rata. Mutta kun kasaaminen ja junan työskentely tuntui kiinnostavan lastakin, niin sitten heti suunnittelemaan lisäpalikoiden hankintaa. Kids-Wood löytyi BR:stä ja osoittautui ainakin lisäpalojen suhteen noin puolet halvemmaksi kuin Brio. Ja näyttää olevan ns. yhteensopiva Brio-junanradan osien kanssa. Pukinkonttiin löytyi raiteita ja paristokäyttöinen veturi. Katsotaan nyt sitten kuinka kauan patterit kestää, josko olisi pitänyt sittenkin laittaa kymppi lisää ja ostaa ladattava veturi.

Linkkivinkki: puuhaa lapsille

Geomag

Joulupaketissa tuli sitten perheeseen Geomag-magneettisarja. Kylläpä siinä on yksinkertaisuus huipussaan: teräskuulia ja magneettisia sauvoja. Mutta joulupäivänä oli aivan ensimmäinen lahja, jolla juniori alkoi leikkiä. Niin se vaan on yksinkertainen kaunista.



Jonkin verran netistä katselin, että mitä kaikkea siitä Geomag-sarjasta voi tehdä ja mitä erilaisia paketteja tai tarvikkeita sarjaan kuuluu. Muutamissa nettikaupoissa pisti silmään, että sarjan useat pakkaukset oli "loppuunmyyty" tai "tilapäisesti loppu". Taitaa olla uusi kestohitti tulossa tästä tuotteesta.

Tuli väistämättä mieleen, jos vaikka tästäkin tuotteesta olisi halvempi tuotemerkki saatavilla. Äkkiseltään tuntuisi, että muutama teräskuula ja magneettitikku voisi maksaa vähemmän kuin 13 euroa kaupassa. BR lelut -kauppa tarjoaa Magnext-sarjaa, joka ei vaan jotenkin näytä yhtä hienolta kuin Geomag.

Mielenkiinnolla jää nähtäväksi, että saadaanko alennusmyynneistä vähän täydennystä ja lisäosia, jotta saataisiin hieman monimutkaisempiakin hökötyksiä tehtyä.




Kuva: Geomag-hyrrät pyörivät yllättävän kauan aikaa.


Aiheeseen liittyen: lapsille löytyy myös tekemistä, johon ei välttämättä tarvitse ostaa lahjoja.

Rohkeasti vaan

Tuttava laittoi jokin aika sitten lastenvaatekaupan pystyyn. On se hyvä, vaikka kuinka joka tuutista tulee lamaa ja taantumaa, niin jotkut ei supista ja lamaannuta itseään/yritystä vaan panostavat ihan tavalliseen tapaan myyntiin, kehittämiseen ja markkinointiin. Näemmä nettisivujakin on uusittu lähiaikoina.

OK, no voihan se olla että paikallisella lastenvaatteiden myyjällä ei taantumat näy samalla tavalla kuin vaikkapa autokaupoilla tai kiinteistövälittäjillä. Lapsia tulee, ne kasvaa ja tarvitsee uusia vaatteita. Autoa ei tarvitse ja pidempäänkin kestää kunhan vain korjaa uusimisen sijaan. Tietyntyyppiset lastenvaatteet kestää muutaman kierrätyksen vaikkapa perheen pienemmälle tai kirpputorin kautta, mutta sitten ne alkaa hajota tai näyttää aika huonoilta.

Joku tokaisi, että lamassa ollaan niin kauan kuin itse halutaan. Näinhän se taitaa vähän olla, kun yritykset kilpaa peruu varattuja mainospaikkoja niin seuraavaksi mainostoimistot on pulassa ja sitten niitten tavarantoimittajat ja sitten .... jne. Jos kaikki vain päättäisi että ei tässä mitään taantumaa ole tulossa ja myös toimisivat niin, jäisi lama tulematta. Millähän saataisiin kierre katkaistua ja taas pankit myöntämään lainoja yrityksille ja yrittäjille, jotta saataisiin rohkeasti tuottavaa toimintaa käyntiin.

perjantai 19. joulukuuta 2008

Joulukortteja kaikille

Onhan se kiva kun ihmiset lähettelee joulukortteja läheisilleen. Tänään tuli kortti postissa, tosin se vähän hämmästytti. Ei kortti sinänsä, mutta kun se oli osoitettu osoitteessa vuosia sitten asuneelle ja tämä henkilö on kuollutkin jo yli kuusi vuotta sitten.

Eipä taida olla kovin läheisiä ihmisiä, kun jo vuosia sitten kuolleille kortteja lähetellään. Toinenkin kortti aiheutti hieman mietintää: kortti tuli oikeaan osoitteeseen ja oli nimikin oikein. Kortin lähettäjästä ei vaan ollut aavistustakaan, vaikka lähettäjäksi oli laitettu kaksikin nimeä. Kiitos vaan näillekin tuntemattomille, jotka jostain syystä tuntuvat meidän perheen tuntevan ja katsovat meidät niin läheisiksi, että joulukortilla muistivat.

Itseltä tällä kertaa kortit lähtee vain elossa oleville lähipiirissä, jossa kortin vastaanottaja tietää lähettäjän nimeltä.

WinCapitan johto kiinni

Thaimaasta palaamassa ollut etsintäkuulutettu otettiin keskiviikkona. Hyvä näin, enää yksi etsintäkuullutetuista on karkuteillä. Kulta-Hannu saatiin jo aiemmin kiinni Ruotsista.

WinCapita-pyramidipelin päätekijä Hannu Kailajärvi ehti piileskellä Nässjössä, Ruotsissa puoli vuotta pienessä mökissä. Hänellä oli tuvassaan nettiyhteys ja pidätyksen yhteydessä takavarikoitiin kolme matkapuhelinta.

No taisi sitten tulla samalla selväksi, kerran miehellä oli nettiyhteys mökissä ja paljon aikaa, kuka jaksoi niitä "kyllä se WinCapitan sivusto kohta aukeaa, älkää tehkö rikosilmoitusta" -viestejä kirjoitteli keskustelupalstoilla.

Jokohan nyt vihdoin kaikki oikeasti uskoo että ei sitä mullistavaa rahakonetta ollutkaan olemassa ja huijaus se WinCapita vaan oli.

maanantai 8. joulukuuta 2008

Hei hei ParkCom ja ParkPatrol

Tänään uutisissa: Helsingin kaupunki palkkaa ensi vuoden alkupuolella kuusi uutta pysäköinnintarkastajaa. Toimintaa suunnataan lähinnä julkisessa käytössä oleville yksityisille alueille.

Eilen taas tiedotettiin, että yksityinen pysäköinninvalvoja ParkPatrol keskeytti toimintansa. Toiminta on seis kuulemma ainakin kunnes korkein oikeus antaa päätöksen yksityisen pysäköinninvalvonnan laillisuudesta.

Mikäli kaupungin kuusi uutta tarkastajaa hoitavat hommaa tehokkaasti, mihin enää sitten yksityisiä tarvitaankaan. Osa autolijoista on saattanut pysäköidä tahallisesti väärin, koska ovat siinä käsityksessä, että ei yksityisten antamia maksukehotuksia tarvitse kuitenkaan maksaa. Nyt kun on sitten tiedossa, että sinne saattaa tulla ihan oikea parkkisakko, niin vähentyy sekin tahallinen väärin pysäköinti.

ParkComin toiminta loppuu varmastikkin pian, varsinkin jos korkein oikeus pitää tuomion voimassa.

lauantai 6. joulukuuta 2008

Tosi suuri yllätysuutinen!

Nythän on tosi suuri yllätysuutinen Iltasanomien etusivulla ensimmäisenä!


"Linnan juhlien vastaanotolla nähdään suuri yllätys. Näyttelijä Eero Aho ja laulaja-näyttelijä Vuokko Hovatta saapuvat juhliin yhdessä pariskuntana."
Voi ihme! Yhtä tässä vaan ihmettelee: Ketkä on Eero Aho ja Vuokko Hovatta???

Directa todettiin huonotapaiseksi

Keskuskauppakamarin liiketapalautakunnan lausunto on jokseenkin yksiselitteinen:
Liiketapalautakunta totesi Directa Oy:n markkinoinnin hyvän liiketavan vastaiseksi.

Tosin tällä kertaa taisi sitten kootut selitykset loppua Directalta:
MTV:n uutiset ei tavoittanut Directan toimitusjohtaja Ville Komppaa kommentoimaan lausuntoa.

Mahtaako seuraava Directa-uutinen tulla poliisilta? MTV:n uutisen mukaan esitutkinta valmistuisi mahdollisesti piakkoin.

Directa lupasi lehdistötiedotteessaan, että muutoksia tulee välittömästi Keskuskauppakamarin liiketapalautakunnan lausunnon jälkeen siinä tapauksessa, että se todetaan hyvän liiketavan vastaiseksi. Mielenkiinnolla jäämme odottelemaan, että mitä ne muutokset on ja kuinka "välittömästi" niitä tulee.