tiistai 30. joulukuuta 2008

Yrityksen rahoitus

Tulipa tämmöinen hauskuus esille. Kysytään pankista rahoitusta yritykselle. Pankista ilmoitetaan iloisesti, että kyllähän laina järjestyy. Yrityksellä ei ole velkaa ennestään. Ei tarvita muuta kuin 100% takuu. Hetkinen, että 100% takuu lainalle, mitä se sitten tarkoittaa. Pankkineiti kertoo, että vaikkapa 10 000 euron pankkitalletusta vastaan saa 10 000 euroa lainaa. Siis... 10 000 euron pankkitalletusta vastaan saman summan lainaksi... mutta eihän silloin mitään rahaa saa käyttöön, eihän moisessa järjestelyssä ole mitään järkeä. No, mutta voihan kulut vähentää yrityksen kirjanpidossa... Se siitä lainaneuvottelusta.

Pikavippi ei ole ehkä kovin fiksu vaihtoehto yrityksen lainaksi huimien korkokulujen vuoksi. Vaikka yritys tekee nähtävästi mitä tahansa, ei rahoituksen järjestäminen onnistu oikein muuten kuin esimerkiksi oy:n osakkaiden omista rahoista. Mikäli heillä on tähän mahdollisuus.

Joihinkin yrityksiin on mahdollisuus saada Finnveralta ( valtion rahoitus ) lainaa tai vakuutta, mutta tämä edellyttää ison vaivan liiketoimintasuunnitelmien ja muiden raporttien valmistelussa.

Yleisesti näin aikana, jolloin pankit ns. kiristää lainaehtoja ja vaativat vankkoja vakuuksia, saattaa yrityksen rahoitus olla kovin tiukassa. Ainakaan pankista ei ratkaisua löytynyt.