sunnuntai 12. toukokuuta 2013
Ilmaiset kuvituskuvat
Kuvablogissa on melko tuore juttu ilmaiset kuvituskuvat, josta löytyy esimerkkejä aika hyvistä kuvituskuvista.
Vielä muutama vuosi sitten hyvän täysin ilmaisen kuvituskuvan löytäminen netistä oli melko mahdotonta. Edes kohtuuhintaisia kuvapalveluita ei ollut tarjolla. Harrastelijabloggarin ei ole mitään mieltä maksaa kuvituskuvasta useita kymmeniä euroja. Joillakin kuvatoimistoilla on ollut myös täysin internet-aikaan sopimattomia sopimusehtoja. Esimerkiksi kuvituskuvien hintaa on määritetty katsojamäärien mukaan ja kuviin myönnetään esimerkiksi kahden vuoden käyttöoikeus. Tämä on saattanut ehkä jollain tavalla joskus toimia esimerkiksi sanomalehdissä, mutta internet-blogeihin näissä tämän tyyppisissä kuvankäyttösopimuksissa ei mitään järkeä. Kuka bloggaaja tekee jutun ja sitten parin vuoden päästä alkaa poistamaan kuvituskuvia kuvatoimiston ehtojen mukaisesti?
Esimerkiksi Pixmac-kuvatoimisto myy matalaresoluutiokuvia internet-käyttöön 1,50 euron hintaan. Tämä voi olla jo hyvinkin harrastelijabloggarin budjettiin sopiva hinta. Suositun ammattibloggarin tai puoliammattilaisen budjettiin euron tai muutaman kuvat sopivat jo varmasti. Suomessa ammattibloggareita taitaa olla vielä kovin vähän, jokunen muotibloggaaja taitaa tehdä blogijuttuja (lähes) työkseen. Tosin muotiblogeissa jutun ydin taitaa olla omat muotikuvat, ei kuvituskuvat.
Mutta halvat digikamerat mullisti kuvituskuvien markkinat täysin, ilmaisia kuvia ladataan harrastelijoiden toimesta kiihtyvällä tahdilla nettiin. Ja monet harrastusvalokuvaajat täysin tietoisesti luopuvat kuvien tekijänoikeuksista. Palkkioksi riittää, jos joku kehuu ja käyttää valokuvaajan kuvia jossain. Myös erilaisia yhteisöllisiä kuvasivustoja on tullut internettiin useita lähivuosina.
Tämä vie varmasti jossain määrin ammattivalokuvaajien ammatilta pohjaa. Mutta tiedon saatavuus lisääntyy vauhdilla, esimerkiksi Wikipedian monet artikkelit olisivat todella kuivaa luettavaa ellei niissä olisi valokuvia. Tänä päivänä kuitenkin monista eksoottisistakin eläimistä ja kasveista löytyy näyttäviä kuvia Wikipedian artikkelin yhteydessä. Tarkempi kuvaajatietojen tarkastelu paljastaa monesti kuvan olevan harrastelijan kuvaama ja tekijänoikeuksista on luovuttu osittain tai jopa kokonaan. Olisiko edes teoriassa mahdollista että esimerkiksi kaikki Wikipedian kuvat ostettaisiin kuvatoimistoista, tuskinpa.
Näyttää siltä että perinteisten kuvatoimistojen aika alkaa olla pian ohi. Mikään kuvatoimisto ei pysty kilpailemaan hinnalla ilmaisen vierellä eikä myöskään määrässä, jonka tuhannet harrastelijavalokuvaajat tekevät. Laadussa ja palvelussa kuvatoimisto pystyy vielä kilpailemaan mutta kuinka pitkään?
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti