sunnuntai 27. kesäkuuta 2010

Valkoinen sorsa



Rannalta bongattu puhtaan valkoinen sorsa. Lintuasiantuntijoiden mukaan, koska sen silmät eivät kuitenkaan ole punaiset, se ei ole albiino.

Kuulemma valkoisuus on eläimillä esiintyvää vaihtelevaa valkotäpläisyyttä. "Eläin voi olla kokonaankin valkoinen olematta silti albiino, koska silmät ovat tummat", Turun yliopiston eläinmuseon konservaattori Ari Karhilahti sanoo Hesarin artikkelissa.

Wikipediassa taas löytyy juttua sorsa-ankkasta, joka on sorsan ja ankan risteytymä. Sorsa-ankkaa saatetaan luulla albiinosorsaksi, koska se on väritykseltään valkoinen. Jutun lähteet ja tarkemmat tiedot on kyllä hieman niin ja näin.

Tietoportissa oli video, jossa kerrotaan, että Lahden Pikku-Veskulla elelee melanistinen, eli värivirheellisyydestä kärsivä sorsa, joka on muiden sinisorsien hyväksymä ja elelee samanlaista normaalia elämää.

Tässä vielä lähikuva sorsan päästä. Harmaa/musta näyttää silmä olevan, ainakin maallikolle.

Päivitys 2011: Valkoinen sorsa on edelleen kuvioissa mukana.

1 kommentti:

ansari kirjoitti...

etsin tietoa valkoisesta sorsa lauman kanssa uivasta linnusta ja osui kirjoitus ja kuvat silmiin selatessani sivuja olen eilisen ja tämän aamun seurannut järvelle ilmestynyttä ainakin 5 valkoisen oranssi nokkaisen linnun uintia ... linnut uivat heinäsorsa parvessa ...luulimme ensin ankoiksi tai alpiinoiksi ... mutta linnut ovat saman näköisiä kuin kuvassa . linnuista 2 ui vielä kolme meni osan sorsa lauman kanssa paksuun kaislikkoon eikä oo näkyny sen jälkeen mutta kaksi ui vieläkin ...järvi sijaitsee jämsässä umpianjärvi ,, järvessä on muutenkin lintukantojen pesintä lisääntynyt naurulokki yhdyskunta haikara jolla 2 pientä .joutsen ja eri lajisia sorsia joista uudemmat tuttavuudet nyt nämä valkoiset linnut ..kiikareilla katsottuna linnuilla oranssi nokka ovat hiukan isompia kuin sorsat ..ja silmät ei ainakaan punaiset ,,,,