tiistai 24. maaliskuuta 2009

Pitkää ikää ja oikeutta?

Jos esimerkiksi vanhus joutuu oikeuteen, ehtiikö tuomio vai kuolema tulla ensin?

Iltalehdestä:
Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) mielestä yli 11 ja puoli vuotta kestänyt oikeusprosessi oli liian pitkä. EIT perusteli tiistaista ratkaisuaan sillä, että se on aiemminkin tuominnut korvauksia vastaavissa tapauksissa. EIT:n mielestä Suomen hallitus ei tuonut esille mitään sellaista, mikä antaisi aihetta erilaiseen ratkaisuun asiassa.

Valtio määrättiin maksamaan valittajille yhteensä 20 000 euroa. Lisäksi Suomi joutuu korvaamaan 3 800 euroa heidän oikeudenkäyntikulujaan.

Toisessa uutisessa pari päivää sitten:

Valtakunnansyyttäjä Matti Kuusimäki on huolissaan suunnitelmista vähentää syyttäjien määrää. Turun Sanomissa haastatellun Kuusimäen mukaan leikkaukset heikentävät kansalaisen oikeusturvaa, kun rikosjuttujen käsittely hidastuu, asiat ruuhkautuvat ja henkilöstö uupuu.

– Syyttäjien määrää pitäisi päinvastoin nostaa useilla kymmenillä, jotta oikeudenhoitojärjestelmä toimisi edes jotenkin normaalisti.

– Olisi valtiovallalta tyylikkäämpää panna asiat kuntoon, kuin hiljaisesti myöntää niiden pysyvän epäkunnossa.

Käsittämätöntä, että pienessä selvässäkin asiassa on ihan normaalia, että oikeuteen pääsee vaikkapa vuoden kuluttua siitä , kun on tehnyt rikosilmoituksen. Yli 11 vuotta on jo pitkä siivu ihmisen iästä.

Ei kommentteja: