torstai 19. helmikuuta 2009

Mistä nopea laajakaista?

Tulipa tarve selvittää, että mistä ja mihin hintaan saisi oikeasti nopean laajakaistan. Siis tässä tapauksessa kiinnostaa liittymä, jonka lähetysnopeus olisi vähintään 5 Mb/s, mielummin 10 Mb/s tai enemmänkin. Eli vaikkapa 10M/10M-laajakaistaliittymä olisi tarpeen isojen tiedostojen lähettämisen takia.

Koska liittymän paikka ei ole pk-seudun tietyillä alueilla, on monet tarjoajat jo poissa pelistä, koska he eivät toimita alueelle yhtään mitään. DNA:n nettisivuilta ei tahtonut löytyä juuri mitään tietoa, muuta kuin "liittymiä myyvät paikalliset jälleenmyyjät". Googlen haku esimerkiksi "laajakaistan lähetysnopeus" tuo suht huonot hakutulokset, mutta mainoslinkeistä löytyi jotain tutkittavaa. Esimerkiksi nämä mainokset tuntuivat lupaavilta:

SuomiCom.fi : Vaihda nykyaikaiseen SuomiCom 48/6M laajakaistaan ja lopeta ruikutus
dna.fi : 2M - 100M Katso tarjoukset!
vertaa.fi : Älä maksa turhasta, Etsi edullisin laajakaista täältä!

Mutta eipä onnistanut, nopeimmat liittymät näyttääkin olevan ns. kiinteistöliittymiä, joita tarjotaan vain taloyhtiöille, ei yksittäisille asiakkaille. Näyttää kyllä huonolta, että saisi mitään muuta kuin 1 megan lähetysnopeutta hankittua. Vastaanottonopeuksissa kyllä löytyy esimerkiksi 8 megan nopeus, mutta siinäkin on vain 1 megan lähetysnopeus. Tuli kokeiltua muutama muukin laajakaista-aiheinen hakusana, mutta eipä juuri mitään tunnu löytyvän.

Mieleen tuli, että hankkisi sitten pari normaalia laajakaistaa, mutta eipä sekään taida onnistua, kun tilaan on vain yksi puhelinliittymä. Enimmillään taitaa saada kaksi liittymää, toinen kaapeliliittymään ja toinen puhelinliittymään. Tämäkin toisi vasta muutaman megan lähetysnopeuden yhteensä ja tiedostojen lähettäminen pitäisi jakaa kahteen koneeseen.

1 kommentti:

Triplakoo kirjoitti...

Otappa kaapelilaajakaista saat 110/10 megasen yhteyden n. 50e/kk. dna:lta, ja liittymä on auki heti kun pistät sen kaapelipistokkeeseen kiinni! :)