sunnuntai 1. helmikuuta 2009

Lex Nokia

"Täytyy olla todella huono teollisuusvakoilija, että jäisi tämän lain puitteissa kiinni"
Näin toteaa Joensuun yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen Iltalehden tämän päivän uutisessa.

Voiko tässä olla turhaakin turhempi kiista ja lakiesitys? Miksi ihmeessä joku Nokian työntekijä käyttäisi liikesalaisuuksien vuotamiseen yrityksen omaa sähköpostijärjestelmää (etunimi.sukunimi@nokia.fi)? Onhan olemassa monia selainpohjaisia sähköpostijärjestelmiä, joiden käyttö olisi paljon "fiksumpaa", kuten Hotmail, Gmail jne. Tai miten olisi USB-tikku tai vaikkapa ulkoinen kannettava kiintolevy, tai miksei vaikkapa kokonainen kannettava tietokone?
Toisessa uutisessa kerrotaan, että Electronic Frontier Finland ry vie lain "hyvin todennäköisesti" ihmisoikeustuomioistuimen käsiteltäväksi. Tuomioistuin voi ottaa kantaa siihen, rikkooko laki Euroopan Neuvoston ihmisoikeussopimuksen takaamaa oikeutta yksityiselämään.

Tätähän sopii ihmetellä, että miksi yrityksen työntekoa varten ylläpitämää järjestelmää pidetään oikeutena yksityiselämään. Sitähän pitäisi käyttää vain työasioiden hoitamiseen. Jos haluaa, niin hoitaa niitä yksityisasioita ihan omassa yksityisessä sähköpostissaan. Miten tässä näin kävi, että työnantaja näyttää olevan velvollinen tarjoamaan työntekijälle sähköpostijärjestelmän yksityisasioiden hoitamiseen?

2 kommenttia:

Ville Oksanen kirjoitti...

Laki koskisi yritysten lisäksi myös kaikia yhteisötilaajia (koulut, kirjastot, taloyhtiöt yms.). Lisäksi nykyisillä tietoammattilaisilla työkone on usein käytössä myös "vapaa-ajallla" kotona.

Läpinäkyvä sammakko kirjoitti...

Niin, tuossahan ei sinänsä puolustettu ko. lakiesitystä:

"Voiko tässä olla turhaakin turhempi (kiista ja) lakiesitys?"

Sulkeet lisätty, jotta ydinajatus tulee esiin selkeämmin.

"Lisäksi nykyisillä tietoammattilaisilla työkone on usein käytössä myös "vapaa-ajallla" kotona."

Ja siinä työnantajan kannettavassa voi sitten käyttää Hotmail/Gmail/Luukku/jne -sähköpostia omien asioiden hoitamiseen. Miksi väen väkisin pitäisi firman/työnantajan sähköpostijärjestelmää siihen käyttää ja sitä näytetään pidettävän perusoikeutena. Sitä en ns. ymmärrä.