keskiviikko 30. kesäkuuta 2010

Directa sai syytteet talousrikoksista

Hakuyhtiö Directaa ja viittä sen vastuuhenkilöä syytetään talousrikoksista. Heitä epäillään törkeästä petoksesta ja markkinointirikoksesta.

Directa kauppasi yrittäjille näkyvyyttä internetin yrityshakupalveluissa. Yrittäjät kokivat saaneensa yhtiön edustajilta väärää tietoa siitä, miten laskutusperusteena käytettävät hakuosumat määritellään.

Yrittäjät perustivat aiemmin sivuston http://www.yrittajan.info/ jossa käsitellään keskustelupalstalla muun muassa Directan toimia.

Asiasta uutisoi nähtävästi ensimmäisenä MTV3.

Keskuskauppakamarin Liiketapalautakunta antoi jo marraskuussa 2008 lausunnon Directan yrityshakemistopalvelun markkinoinnista. Se totesi Directan markkinoinnin hyvän liiketavan vastaiseksi. Vuonna 2009 Keskuskauppakamarin liiketapalautakunta arvioi toistamiseen Directan markkinoinnin hyvän liiketavan vastaiseksi.

sunnuntai 27. kesäkuuta 2010

Valkoinen sorsa



Rannalta bongattu puhtaan valkoinen sorsa. Lintuasiantuntijoiden mukaan, koska sen silmät eivät kuitenkaan ole punaiset, se ei ole albiino.

Kuulemma valkoisuus on eläimillä esiintyvää vaihtelevaa valkotäpläisyyttä. "Eläin voi olla kokonaankin valkoinen olematta silti albiino, koska silmät ovat tummat", Turun yliopiston eläinmuseon konservaattori Ari Karhilahti sanoo Hesarin artikkelissa.

Wikipediassa taas löytyy juttua sorsa-ankkasta, joka on sorsan ja ankan risteytymä. Sorsa-ankkaa saatetaan luulla albiinosorsaksi, koska se on väritykseltään valkoinen. Jutun lähteet ja tarkemmat tiedot on kyllä hieman niin ja näin.

Tietoportissa oli video, jossa kerrotaan, että Lahden Pikku-Veskulla elelee melanistinen, eli värivirheellisyydestä kärsivä sorsa, joka on muiden sinisorsien hyväksymä ja elelee samanlaista normaalia elämää.

Tässä vielä lähikuva sorsan päästä. Harmaa/musta näyttää silmä olevan, ainakin maallikolle.

Päivitys 2011: Valkoinen sorsa on edelleen kuvioissa mukana.

Grillin sytytys

Näin grillausaikana on varmaankin hyvä muistaa, että grilliä ei missään tapauksessa tule sytyttää bensan avulla.



Missään tapauksessa ei saa siis bensaa laittaa grilliin, jota on jo yritetty sytyttää. Bensa saattaa syttyä välittömästi ja polttaa hieman lähellä olijaa. Käytä aina tarkoitukseen sopivia oikeita sytytysaineita ja välineitä.

Kun kuitenkin paremman sytytysnesteen puuttuessa ja laiskuuttaan sytyttää grilliä bensan avulla, niin on tärkeää muistaa, älä missään tapauksessa laita bensaa kertakäyttömukiin, koska todennäköisesti se sulaa bensan vaikutuksesta juuri huonolla hetkellä ja grillin sytyttäjä onkin sitten valeltu bensalla.

lauantai 26. kesäkuuta 2010

Kilpailu kiristyy

Pikalainoja tarjoavia yrityksiä näyttää tulevan markkinoille melkoisella tahdilla. Mahtaako markkinat olla jo täynnä tarjoajia. Tarjoajien välinen kilpailu on saanut myös varsin merkillisen tavan houkutella asiakkaita: ilmainen pikavippi. Tuo sivusto siis tarjoaa 1 - 200 euron lainaa ilman kuluja: "1. laina ilmaiseksi!" kertoo sivustossa oleva mainosteksti. Ilmaisten lainojen käsittely, myöntäminen ja periminen tuskin kuitenkaan on ilmaista yritykselle.

Myös toinen markkinointitapa näyttää yleistyvän. Tämä saattaa olla asiakkaille harmillista, kun netistä löytyy sivustoja, jotka ovat eri nimisiä ja eri näköisiä, mutta taustalla onkin yksi ja sama yritys, kuten vaikkapa lainavara näyttää olevan. Jos asiakas joutuu jostain syystä yrityksen mustalle listalle, niin kopiosivustoista on varmasti ihan turha hakea lainaa. Lainan hakeminen monesti aiheuttaa kuitenkin ainakin jonkin verran kuluja.

Pesäero muihin kilpailijoihin? Autokaupan rahoitukseen erikoistunut Sav-Rahoituksen lisäksi pankkilupaa hakevat myös pikavippiyhtiöt Ferratum ja Risicum. Yhtiöt haluavat erottua selvästi muista pikaluottoja kuluttajille tarjoavista yrityksistä ja päästä Fivan valvonnan piiriin. Nähtäväksi jää vielä tässä vaiheessa, saadaanko yhdellekään pienlainoja myöntävälle yritykselle pankkilupaa.

Huuhaa menestyy

"Lähes puolitoista miljoonaa aikuista suomalaista pitää telepatiaa todellisena ilmiönä. Yhtä moni katsoo, että homeopatia on käypä keino hoitaa sairauksia. Melkein miljoonan mielestä luotettavia horoskooppeja on olemassa. Evoluutioteoriaan meistä uskoo vain kaksi kolmasosaa. Joka seitsemäs on sitä mieltä, että noituudella voi vaikuttaa ihmisten elämään. Reippaasti yli puoli miljoonaa pitää selvänä, että avaruusoliot ovat vierailleet keskuudessamme."


Koulu ei kasvata huuhaa-kriittisyyteen, Arno Kotro Helsingin Sanomien Vieraskynä-kirjoituksessa.
 
Eipä taida olla siis ihme, miten WinCapita onnistuu pyörittämään 100 000 000 euroa. Tai miksi Directa onnistuu haalimaan puhelimyyjien avulla tuhansia asiakkaita, jotka sitten tekevätkin yrityksestä rikosilmoituksen, kun yllättäviä laskuja tulee postissa.
 
Kun kaikki tieto, perustelut ja vakuuttelu tulee vain yhdestä lähteestä, kuten esimerkiksi puhelinmyyjältä, voisiko olla paikallaan, että voisi hieman edes kyseenalaistaa esitettyjä väitteitä.

Ilman satulaa

Kaivuri Jukka Mutasen tempaus saanee jatkoa. Facebookista löytyy jo ryhmä "Jos 15.000 liittyy niin poljen karkkilasta vihtiin ilman satulaa alasti.", jossa on hyvät mahdollisuudet siihen, että määräaikaan mennessä löytyy tuo 15 000 liittyjää. Matka ei ole yhtä huima kuin Mutasen noin 1000 kilometriä, mutta noin 17 kilometriä saattaa tuntua jonkin verran jalkalihaksissa, jos polkupyörässä ei ole satulaa.

Tietysti jos ilmat ei ole kovin lämpöiset, niin puuttuva vaatetus saattaa pistää hommaan vauhtia, että pysyy lämpöisenä.

Jo mielenkiinnolla odottamaan mitä vastaavia tai hullumpia tempauksia vielä tulee.

tiistai 22. kesäkuuta 2010

Kaivuri-Mutanen

Näin järjestetään pikkurahalla merkittävä mainoskampanja. Vastaavaa näkyvyyttä varten mediassa tulisi varata varmaankin pitkälle yli 1 000 000 euroa käteistä rahaa.


Tapauksesta, jossa Mutanen huristelee minikaivurilla Hangosta Kuusamoon, lyhyimmilläänkin siis yli 900 kilometriä, on kerrottu muun muassa Ylen uutisissa, Iltalehdessä, MTV3:n uutisissa, Nelosella, Voicella, Aamulehdessä, Kalevassa, Hesarin verkkouutisten etusivulla sekä muissa lehdissä, verkkouutisissa ja blogeissa. Puhumattakaan siitä, että Facebookissa on tähän mennessä varmaan jo yli 100 000 ihmistä liittynyt asiasta kertovaan ryhmään.

Facebook-ryhmässä on tietty linkit esimerkiksi http://www.vuokraakaivuri.fi/ ja http://cerental.fi/ joissa löytyy Mutasen yritystoiminnasta kertovat sivustot ja tietenkin Sunward SWE 17 -minikaivurin maahantuojan sivusto.

Nähtävästi kaivuri saapuu perille vasta viikon kuluttua, mutta jo nyt on medianäkyvyys ollut varsin huimaa.

sunnuntai 13. kesäkuuta 2010

Kortti tuo - kortti vie


Yllättävä, joskin järkevä sekä miellyttävä uutinen. Puoluekokous päätti enemmistöllä, että pakollisesta ruotsin opiskelusta olisi syytä luopua. Tilalle astuisi valinnanvapaus ja mahdollisesti säästö, sillä pakkoruotsin ylläpidon on laskettu maksavan jopa satoja miljoonia, vaikka valtaosalle siitä ei ole mitään hyötyä.



Mutta voi, kyllä äänestäjät olivatkin taas tälläkin kerralla niin väärässä:

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen ei aio viedä eteenpäin puoluekokouksen tekemää päätöstä pakkoruotsin poistamisesta.



Katainen tulkitsi puoluejohdon tiedotustilaisuudessa, että puoluekokous teki ristiriitaisia päätöksiä ruotsin kielen asemasta, joten asiaa ei viedä eteenpäin.

Mistä löytyy puolue joka aidosti uskaltaa olla erimieltä, johto mukaanlukien?