maanantai 28. joulukuuta 2009

Pikavipit historiaan?

Keskisuomalaisen ja viiden muun maakuntalehden Taloustutkimuksella teettämästä gallupkyselystä ilmenee, että valtaosa suomalaisista ei lämpene pikavipeille. Hieman yli 80 prosenttia kansasta toivoo, että matkapuhelimella tilattavat pikalainat kiellettäisiin kokonaan. Vain 14 prosenttia kyselyyn vastaajista sallisi kännykällä otettavat pikavipit.


Aiemmassa kirjoituksessa Pikavippi menestyy -kirjoituksessa kerrottiin mm, että pikalainojen myöntäminen yöllä kiellettiin. Myös ainakin useat pikavippiyritykset näyttävät menestyvän taloudellisesti varsin hyvin.

Kenties lisää rajoituksia tarvittaisiin, jotta ei syntyisi niin paljon ongelmia. Mutta onko ongelmat jo valmiiksi olemassa ja ne vain tulevat esiin viimeisenä ratkaisuna jonon hännillä. Jos kulutusluotto- tai asuntolaina-asiakkaat ajautuu jostain syystä vaikeuksiin, pitäisikö kulutusluotot ja asuntolainat sitten kieltää?

Kännykällä haettavien lainojen poistaminen saattaisi viedä valtaosan pikavippiyritysten asiakkaista, mutta se saattaisi vähentää merkittävästi myös väärinkäytöksiä ja ongelmia.

perjantai 18. joulukuuta 2009

Vielä ehtii

Kirkosta eroajien määrä kasvaa vuoden lopussa. Vuoden 2008 viimeisenä päivänä erosi yli tuhat henkilöä. Eroamalla ennen vuoden vaihtumista, säästää koko seuraavan vuoden kirkollisveron.


Kirkosta eroaminen on huipussaan nyt. Joulukuun eroaalto eroakirkosta.fi -palvelun kautta on ollut poikkeuksellisen suuri. Joulukuussa 2008 tehtiin kaikkien aikojen eroennätys. Tämän joulukuun ensimmäisellä puoliskolla tehtiin 2685 eroa, mikä on 5% enemmän kuin vuonna 2008.

Tänään on myös varsin vilkas eropäivä vaikka ei vielä vuoden viimeinen päivä olekaan. Noin 650 eroa on kertynyt, sillä monet lehdet julkaisivat palvelun tiedotteen joulukuun eroamisista.
 

Päivittäinen tilannekuvaaja löytyy osoitteesta http://mpolla.net/ek/tanaan.html

S-pankki kerää potin



Päivän tiedotteen mukaan S-Pankki osti 200 miljoonan euron luottokannan Citibankilta. Citibankin yksityisasiakkaille suunnattu luottoliiketoiminta Suomessa siirtyy S-Pankkiin vuoden 2010 helmikuussa. S-Pankkiin siirtyy noin 200 miljoonan euron suuruinen luottokanta, 23 000 luottoasiakkuutta sekä 31 luottoliiketoimintaa hoitanutta työntekijää.


S-Pankkilla on 2,1 miljoonaa asiakasta. Vain Nordea ja Osuuspankit omaavat vähintään yhtä isot asiakasmäärät. Pankki vetää varmasti jatkossakin hyvin asiakkaita, jos vain asiakkaiden edut säilyvät. Esimerkiksi Visa-kortti on maksuton osuuskauppojen asiakasomistajille ja asiakasomistajatalouksiin kuuluville. Toisaalta myös säästötilin korko 1,5 % (saldo yli 20 000 euroa) on Kauppalehden tilitaulukon mukaan paras.

Nähtäväksi jää laajentaako pankki vielä asiakas- ja luottokantaansa kauppoja tekemällä tai kuinka pankki muuten pärjää perinteisten pankkien markkinoilla.

keskiviikko 16. joulukuuta 2009

Käänteinen ALV

Rakennusalalle on tulossa käänteinen ALV. Käänteisen arvonlisäveron käyttöönottoa on suunniteltu keinoksi torjua harmaata toimintaa rakennusalalla. Lyhyesti se tarkoittaa sitä, että alv:n tilittää valtiolle ostaja eikä myyjä. Arvonlisävero maksettaisiin vain siis kerran ketjun yläpäässä, kun nyt sitä peritään urakkaketjun joka vaiheessa.


Tästä tosin seuraa, että jos pääurakoitsija on prjektin valmistuessa maksukyvytön, valtiolta jää koko arvonlisävero saamatta. Nykyisessä järjestelmässä riski on hajautettu, koska veron maksavat useat yritykset.

Ilmeisesti esitys tulee pian julki, mutta mielenkiintoista on nähdä miten määritetään rakennusurakka ja rakennuspalvelut, jota kyseinen vero koskee. Eritteleekö esimerkiksi sähkömies veron erikseen tarvikkeista ja johdoista. Mahtaako jatkossa mennä rakennuksiin hieman enemmän tarvikkeita työn sijasta...

Varmasti varsinkin alkuvaiheessa saattaa näin merkittävät muutokset lisätä kirjanpitokuluja yrityksissä. Ja varmasti monet pienyrittäjät saavat perehtyä uuteen järjestelmään perinpohjin.
 

lauantai 12. joulukuuta 2009

Tiger Woodsin sponsorit

Tiger Woodsin iso sponsori Gillette (Mainosslogan: "The best man can get", parasta mitä mies voi saada. Tiger Woods esiintyy Roger Federerin ja Thierry Henryn kanssa parranajon mestarina) on ilmoittanut, että se vähentää yhteistyötä golfin ammattilaisen kanssa. Samoin aikoo toimia sponsori AT&T, joka tarjoaa muun muassa puhelin-, internet- ja digitv-palveluita.


Woods on itse ilmoittanut jäävänsä pois ammattigolfista ennalta määräämättömäksi ajaksi. Lisäksi hän pahoittelee uskottomuuttaan nähtävästi useiden naisten kanssa.

Sen sijaan, että mies häviää kokonaan ja miljoonia maksavat sponsorit kaikkoaa, voisi hän harkita uusia sponsoreita. Esimerkiksi Hustler tai Playboy voisi jatkaa miehen tukemista. Tai vaikkapa Viagran valmistaja Pfizer. Uusi slogan voisi olla vaikkapa "Niin monta kuin mies voi vaan saada" tai "Myös yksityiselämässä juoksen reiältä toiselle".

torstai 10. joulukuuta 2009

WinCapitan käsittely alkoi

WinCapita-jutun oikeuskäsittely alkoi tänään Tuusulan käräjäoikeudessa Järvenpäässä. Syytettynä on pariskunta, jonka miestä epäillään törkeästä petoksesta ja naista törkeästä rahanpesusta. Syyttäjän mukaan mies sijoitti WinCapitaan kaikkiaan 160 000 euroa ja kotiutti sieltä itselleen ja avovaimolleen yhteensä noin 1,7 miljoonaa euroa. Naista syytetään siitä, että hän olisi muun muassa siirtänyt rahoja Thaimaahan häivyttääkseen niiden laittoman alkuperän.


Puolustuslakimiehen mukaan WinCapita ei voinut olla pyramidihuijaus, koska sen jäsenten rahat pidettiin selkeästi erossa toisistaan verkkopalvelimella.

Tämä olikin varsin mielenkiintoinen väite. Yksityinen taho voi siis siirtää ja pitää rahoja omilla nettisivujen palvelimella. Ja vielä tuhansien ihmisten rahat ovat siellä aivan erillään toisistaan. Mitenhän tämä oikein käytännössä tapahtuu? Tokihan puolustuksella on todisteita, jotka tukevat väitteitä?

Ja jos rahat kerran tuli ihan rehdillä pelillä, niin miksi niitä täytyy siirrellä piiloon toiselle puolelle maapalloa?

Jaksaako tässä enää edes kärsivällisenä odottaa, mitä mielikuvitusrikkaita väitteitä puolustus esittää tulevissa jutuissa, päähaaran käsittelystä puhumattakaan.


Pyramidi vai ei, kas siinäpä vasta kysymys.

tiistai 8. joulukuuta 2009

Linnunruoka lasivilloissa

Onhan se kiva, että ulos laitetaan söpöille pikkulinnuille siemeniä ruuaksi. Tosin tässä tapauksessa iso osa on päätynyt lasivilloihin rakennuksen seiniin ja välikattoon hiirulaisten toimesta. Linnuille tarkoitettu ruoka tulee sijoittaa site, että jyrsijöillä ei ole mitään pääsyä siihen.





Lasivillan lämmöneristyskyky häviää aika paljon, kun jyrsijät ovat tehneet useita käytäviä ja koloja, jopa lähes jalkapallon kokoisia.







Yksi purkuun osallistunut vietti pitkän tovin myyräkuumeessa. Paremmat suojavarusteet ja varovaisuus jätösten käsittelyssä olisi mahdollisesti estänyt sairastumisen.



Myöhemmin siemeniä löytyi myös välikatosta eristeiden seasta kourakaupalla.

Olohuoneen ontto lattia

Paikoittain kopisevaan ja mutkalle painuneeseen lattiaan löytyi syy, kun lattiaan tehtiin aukko uuden viemärin asentamista varten. Talon viemärilinja johtaa olohuoneen ulkopuolella olevaan kaivoon.





Kuvassa on noin 30 senttiä tyhjää betonivalun alla. Todennäköisesti rakennusvaiheessa erittäin huonosti tiivistetyn hiekan painuminen on tapahtunut vuosien kuluessa. Rakennus on tehty 1960-luvun alussa, alueen alkuperäisen naapurin mukaan rakentaja oli oikein rakennusmestari.

Onneksi talon rakentaja oli pitänyt betonilattian raudoitusta huonona ideana tai oli vaan muuten säästänyt turhiksi katsomissaan kuluissa. Raudoittamattoman lattian purkaminen oli huomattavasti helpompaa kuin raudoitetun lattian.

Alkuperäinen keittiö

Omakotitalon ilmeisesti alkuperäinen retrokeittiö sisältää hienouden kuten roiskevedeltä suojaamaton pistorasia, jota pitelee kiinni musta sähköteippi ja ruskea pakkausteippi.





Muuten keittiöstä ei ollut juurikaan hyötyä, mutta metallisesta allastasosta saatiin muutama euro rahaa romumetallin kerääjältä.

Uusi viemäri

Uusi viemäriputki on saatu ulkoa tarkistuskaivolta sisään asti. Työ tehtiin hieman kiireessä ulkoa ensin, koska talvi oli tulossa ja loput kaivuutyöt ehti tehdä myöhemminkin sisällä.





Hieman kosteaa ainesta löytyi tämän työn yhteydessäkin. (Kuvassa tumman ruskea betoni ja hiekka.) Tällä seinustalla ulkona ei ollut mitään räystäskouruja ja pintakaatokin talon välittömässä läheisyydessä aika olematonta. Räystäskourut lisättiin ja vesi ohjattiin reilusti pois talon luota. Tästä kuvien kanssa myöhemmin juttua.

Ns. asiantuntijan ohjeet viemärityöhön oli Bobcat-kaivuri vuokraamosta tai joltain maansiirtoyritykseltä kuljettajan kanssa. Minimivuokra oli noin 170 euroa yhdeksi vuorokaudeksi ja yhdeltä pyydetty tarjous oli 55 euroa tunti + koneen kuljetus paikalle. Toteutunut tapa: Iso lapio ja pieni kenttälapio sekä alle 3 tuntia työtä. Säästö noin 150 euroa. Kaivuutyö oli varsin helppoa, koska maa-aines oli jokseenkin tasalaatuista hiekkaa nurmikon alla.

sunnuntai 6. joulukuuta 2009

Spaceballs Umbrella

Itsenäisyyspäivän vastaanotolla soi versio Rihannan Umbrella-kappaleesta. Netistä sitten etsimään, että löytyykö tietoa siitä saksalaisesta Spaceballs-yhtyeestä, joka esittää kappaleesta uusvanhan version. Raivokkaan etsimisen jälkeen vihdoin löytyi, se olikin: The Baseballs, Umbrella!

YouTubesta löytyy useita videoita hakusanoilla "baseballs umbrella", mutta valitettavasti osaa ei näytetä "tekijänoikeusrajoitusten" takia.

Netistä löytyi myös tietoa, että Baseballsin uutuusalbumi Strike! nousi marraskuussa Suomen virallisen albumilistan ykköseksi ja yhtyeen singlelohkaisu Umbrella puolestaan kaappasi singlelistan kärkipaikan.

perjantai 4. joulukuuta 2009

Directa Oy - 1400 rikosilmoitusta

Helsingin poliisilaitoksen talous- ja omaisuusrikosyksikkö on saanut valmiiksi Directa Oy:n toimintaa koskevan lisätutkinnan. Yli 1400 on tehnyt yrityksen toimista rikosilmoituksen.

Directaa epäillään törkeää petosta ja markkinointirikosta yritystietopalvelun markkinoinnissa ja laskutuksessa. Rikosilmoituksen tehneiden mukaan Directa ei ole hyväksynyt heidän irtisanomisilmoituksiaan, vaan se on jatkanut sopimusten voimassaoloa. Osa ei katso tehneensä lainkaan sopimusta yhtiön kanssa, mutta on silti saanut yhtiöltä laskun.

Directan epäillään myös jatkaneen laskujen perintätoimia vielä sen jälkeen, kun yrittäjät ovat riitauttaneet laskun ja tehneet asiassa rikosilmoituksen.
Directan lähettämien laskujen suuruus on ollut pääosin 400 - 600 euroa.

Keskuskauppakamarin liiketapalautakunta on antanut asiaan liittyen jo kaksi lausuntoa, joissa Directan hakuosumaperusteinen markkinointi on katsottu harhaanjohtavaksi ja siten hyvän liiketavan vastaiseksi.

"Hyvä, että esitutkinta on valmistunut, koska nyt asiat alkavat pikku hiljaa selvitä. Mekin pääsemme kertomaan näkemyksemme ja faktat asiasta." Fredrik Schauman on kertonut STT:lle. Sinänsä hieman outo kommentti, sillä faktat olisi kannattanut varmaankin kertoa heti alkuun poliisille. Muutenhan poliisi epäilee törkeästä petoksesta ja markkinointirikoksesta aivan turhaan.

Asiaan liittyvä keskustelupalsta:
http://keskustelu.yrittajan.info/viewforum.php?f=4

Uutinen mediassa:
MTV3
Verkkouutiset
Nelonen

Aiemmin tässä blogissa:
Directa ja 020300200
Directa valehtelee
Lisää Directa-aiheisia kirjoituksia