sunnuntai 29. marraskuuta 2009

Sveitsi: ei minareetteja

Sveitsissä on 150 moskeijaa, noin 5% väestöstä on muslimeita (alle 400 000) ja 4 minareettia. Tosin melumääräysten vuoksi rukouskutsuja ei soiteta torneista.

Kaksi puoluetta teki aloitteen kansanäänestyksen järjestämisestä, jossa haettiin kieltoa islamilaisten minareetti-tornien rakentamiselle.

Äänestystulosten mukaan yli 57 prosenttia äänestäneistä kannatti kieltoa.

Ihmeiden aika ei ole ohi. Ennakkoon arveltiin, että äänestystulos on varsin erilainen. Sveitsin hallitus, useimmat puolueet, kirkot, ihmisoikeusjärjestöt ja talouselämä vastustavat tiukasti minareettikieltoa. Kristilliset kirkot ja ihmisoikeusjärjestöt ovat lisäksi korostaneet Sveitsin takaavan uskonnonvapauden.

Sitä tietysti voi ihmetellä, että miten korkean tornin puuttuminen vaikuttaa uskonnonvapauteen. Aivan vastaavasti voisi uusille kirkoille määrätä, että kirkoissa ei saa olla merkittävän korkeaa tornia. Mitään vaikutusta sillä ei pitäisi olla siihen minkä uskonnon jäseneksi voi liittyä.

Renkaanvaihto


Talvirengaspakko alkaa tiistaina. Silloin kaikissa henkilö- ja pakettiautoissa on oltava talvirenkaat, ja niitä täytyy käyttää helmikuun loppuun saakka.

Jos renkaat ei ole vielä vaihdettu, eikä ole halua itse vaihtaa niitä, saa varautua jonkinlaiseen ruuhkaan rengasliikkeissä.

lauantai 28. marraskuuta 2009

Muuttajan muistilista

Varaa muuttamiseen riittävästi aikaa ja aloita muutto niin aikaisin kuin mahdollista. Alla tärkeimpiä asioita, jotka on hyvä huomioida.

Tee uusi sähkösopimus ja tee se ajoissa.
- taulujen ja hyllyjen kiinnitys on varsin hankalaa betoniseiniin ilman sähköporaa pimeässä.
- sähkön toimittajan voi valita, tietoa tarjoaa mm http://www.sahkonhinta.fi/

Irtisano vanha sähkösopimus hyvissä ajoin päättyväksi muuttopäivään.

Postin muuttoilmoitus http://www.posti.fi/muuttoilmoitus/
- uusi osoite kannattaa ilmoittaa myös suoraan yrityksiin, joista tulee säännöllisesti laskuja.

Vakuutukset
- tarkista kotivakuutuksen sopivuus ja ilmoita vakuutusyhtiöön uusi vakuutusosoite, jos se on yksilöity vakuutukseen.

Omakotitaloon muutettaessa tarkista ainakin:
- Vedentoimitus / vesimittarin lukema
- Jätehuoltosopimukset
- Jos talossa on öljylämmitys, tarkista öljyn määrä ja riittävyys.
- Jos talo lämpiää sähköllä, kilpailuta uusi sähkösopimus ja tarkista mittarin lukema.

Tarkista internet-yhteyden siirrettävyys ajoissa operaattorin kanssa, jotta vältyt katkoksilta.
- nopeaa laajakaistaa ei välttämättä saa kaikkiin paikkoihin.
- uusissa taloissa saattaa olla pakollinen taloyhtiön järjestämä Internet-liittymä, joka maksetaan vastikkeen yhteydessä. Tällöin ei kannata tehdä sopimusta, vaan vanha Internet-liittymä vain irtisanotaan ajoissa.

Muuttokuljetus / muuttoapu
Kuunvaihteessa muutettaessa on syytä pitää mielessä, että moni muukin muuttaa samaan aikaan. Varaa muuttoauto tai muuttoapua hyvissä ajoin. Muuttopalvelun hinta saattaa vaihdella paljonkin tarjoajan mukaan, tarkista mitä hinta sisältää ja kysy tarjous useammasta paikasta.

Jos saat esimerkiksi tukea Kelasta, tarkista muuton mahdollinen vaikutus tuen maksamiseen.

maanantai 23. marraskuuta 2009

Ilmainen loma aurinkorannalla

Pääsisiköhän Suomesta Espanjan aurinkoon ilmaiseksi näin pimeän syksyn keskellä?

Suunnitelma voisi olla vaikkapa seuraava:
Mahdollisimman halpa lentolippu Espanjaan. Sitten perillä heti turvapaikkaa hakemaan ja sitten rannalle aurinkoon lojumaan ja toimeentulotukea hakemaan... Sitten kun päätös tulee, sitten vaan takaisin Suomeen hyvin ruskettuneena. Niin ja se mahdollisimman halpa lentolippu tuli maksettua Espanjan piikkiin.

Eipä taida kovin monesta suomalaisesta olla moiseen hommaan ryhtyjäksi. Mahtaneeko moinen edes Espanjassa onnistua.

Onneksi sentään vastaavasta rahastuksesta tulee Suomessa loppu. Tämän päivän uutisissa kerrotaan, että bulgarialaiset ja romanialaiset eivät tulevaisuudessa pysty saamaan Suomessa toimeentulotukea hakemalla turvapaikkaa. Lainmuutos on tarkoitus saada voimaan ensi keväänä. Asiasta tiedotti maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors.

lauantai 21. marraskuuta 2009

Kirkollisvero nousee

"Sipoon seurakuntayhtymän kirkkovaltuusto päätti kokouksessaan viime viikon keskiviikkona korottaa kirkollisveroa ensimmäisen kerran lähes 50 vuoteen."

Päätös ei ollut yksimielinen. Keskustelun jälkeen asiasta äänestettiin. Korotusesitys voitti äänin 12-7.

"Kirkollisvero nousee Ähtärin seurakunnassa. Kirkkovaltuusto vahvisti ensi vuoden tuloveroprosentiksi 1,70 prosenttia."

Sotkamon kirkkovaltuuston kokous nosti torstaina kirkollisveron veron 1,5 prosentista 1,65 prosenttiin vastoin kirkkoneuvoston esitystä. Päätöksen seurauksena kirkollisveron tuotto noussee noin 170 000 euroa vuodessa.

Kirkollisvero nousee myös Somerolla. Someron kirkkovaltuusto päätti äänestyksen jälkeen nostaa veron ensi vuodeksi 1,65 prosenttiin. Korotus lisää seurakunnan verotuloja lähes 150 000 eurolla, mikäli kirkollisveroa maksavien seurakuntalaisten määrä pysyy ennallaan.

Taloudellinen ahdinko ajaa seurakuntia nostamaan nostamaan kirkollisveroa. Laskettujen lisääntyvien verotulojen saanti saattaa jäädä kuitenkin odotettua pienemmäksi sillä jo useita vuosia jatkunut kirkosta eroaminen on edelleen jatkunut jäsenmäärää vähentäen. Omalta osaltaan veronkorotus jopa saattaa vain lisätä kirkosta eroamisia.

Säästövinkki: myy asunto itse

Asunnon myynti itse ei vaadi kummoisia toimenpiteitä. Erityisesti, jos asunto on helppoa myytävää, eli hinta asetetaan oikein realistiselle tasolle ja asunto on kohtuukuntoinen yksiö, kaksio tai pienehkö kolmio. Asunnon sijainti ei myöskään ole kovin erikoisella alueella, vaan alueella, jolla on asunnoista edes jossain määrin kysyntää. Pitkälle yli 400 000 euron omakotitalo, joka on vähemmän kysytyllä alueella, saattaa olla hieman sitkeämmän ja osaavan myyjän tarpeessa.



Asunnosta kannattaa joka tapauksessa kysyä parilta kiinteistövälittäjältä arvio palkkiosta ja toteutuvasta kauppahinnasta. Yleensä hintapyynti asetetaan hieman arvioidun toteutuvan kauppahinnan yläpuolelle. Eli hinnassa on pieni tinkimisvara. Liian iso tinkimisvara voi aiheuttaa sen, että kiinnostus asuntoa kohti laskee, koska se on ostajien mielestä ylihintainen.

Pieneltä välittäjältä voi saada noin 3% välitystarjouksen, isot välitysliikkeet eivät pääsääntöisesti voi antaa välitystarjousta alle ketjussa sovitun tason. Tunnetuilla ketjuilla saattaa hinta olla noin 3,5% asunnon hinnasta.

Myyntiä varten tarvittava isännöintitodistus maksaa isännöitsijästä riippuen noin 30 eurosta 80 euroon, joissakin tapauksissa jopa hieman enemmän.

Paras tapa saada myytävä asunto ostajien tietoon on internet. Esimerkiksi Oikotie-palveluun hyväksytään yksityisten myynti-ilmoituksia, jopa ilmoitustakuulla: "Ilmoita Oikotiellä myytävästä asunnosta, loma-asunnosta tai tontista! Jos päädyt myöhemmin valitsemaan kiinteistönvälittäjän avuksesi, voit saada ilmoittelustasi takaisin ilmoituksen hinnan." 90 euron ilmoitus on voimassa 4 viikkoa.

Jos ei osaa itse laatia kauppakirjaa, löydä valmista mallia netistä, niin monet välittäjät laativat kauppakirjan muutaman sadan euron palkkiota vastaan.

Hyvässä tapauksessa paikkakunnasta ja asunnon hinnasta riippuen voi säästää muutamasta tuhannesta jopa usean kymmennentuhatta euroa.

perjantai 20. marraskuuta 2009

Putkiremontin hinta

Asuntoa ostettaessa tulee tänä päivänä putkiremontin hinta esiin.



Edullisemmilla alueilla remontin hinta saattaa olla jopa yli puolet asunnon kokonaishinnasta. Tässä kuvassa olevassa esimerkissä asunnon myyntihinta on 49 500 euroa ja putkiremontin hinta on 53 168 euroa. Neliöhintaa remontille kertyy lähes 650 euroa.

Toisessa esimerkissä 73 neliöisen asunnon osalle tuli 28 500 euroa, eli noin 390 euroa neliötä kohti. Kolmas esimerkki löytyy myynnissä olevasta 50 neliön kaksiosta. Myyntihinta on 45 000 euroa ja jo aloitetuksi sovittu putkiremontti tuo 33 000 euroa, eli noin 660e/m2, asuntoon lisää hintaa. Esimerkkien asunnot ovat lisäksi muilta osiltaan peruskuntoisia, eli keittiön ja muiden huoneiden uusiminen kannattaa lisäksi huomioida, sillä niille tulee hintaa lähes 10 000 euroa, riippuen hieman keittiöön hankittavien koneiden ja kalusteiden hinnasta.



Toisten mielestä putkiremonttien hinnat laskevat taantumassa, toisten mielestä ei. Mikäli urakkakilpailutus tehdään osaavasti ja hintatietoisesti, tuskin isoja eroja saadaan aikaiseksi.

Pinnoitus saattaa joissain tapauksissa olla hyvä ratkaisu, mutta monet remonttialan henkilöt eivät pidä sitä missään tapauksessa hyvänä. Viemäriputken pinnoitus saattaa onnistua suht hyvin, mutta lähes loppuun kuluneen ohuen kuparisen putken pinnoitus ei onnistu. Pinnoitus saattaa lisätä viemäriputken käyttöikää, tai ainakin varmistaa, ettei vuotokohtia ole, mutta merkittävä ero on kuitenkin, että purkamalla ja kokonaan uudelleen rakentamalla saadaan kylpyhuone kaikilta osiltaan moderniksi.



Vanhan korjaamisen ongelmia. Valurautaputkeen liitetty puhki syöpynyt kuparinen korokerengan, joka on tiivistetty kitillä. Kysymykseksi voi jäädä, tarttuuko pinnoitusaine kaikkiin näihin aineisiin pysyvästi ja liitoskohdat kestävät pitkään. Tässä kuvassa olevan kuparisen renkaan takalaidassa oleva reikä on lisäksi niin iso, että joko pinnoitusaine roiskuu näyttävästi ns. pitkin seiniä tai on tehtävä jonkinlainen korjaus ennen pinnoitusta. Yleensä tämäntyyppisiä tilanteita on vain wc-istuimen juuressa ja wc istuin nostetaan pois paikaltaan pinnoituksen ajaksi. Tilalle asennetaan sitten uusi muovinen sovitin.

Karkeasti voi laskea, että putkiremontin hinta on noin 400 - 600 euroa neliötä kohti, kun remontti tehdään kokonaan kylpyhuoneen pinnat uusien. 50 neliöisessä kaksiossa tämä tarkoittaa 20 000 - 30 000 euroa. 80 neliöisessä asunnossa taas 32 000 - 48 000 euroa. Hintaeroja syntyy mm. mikäli samalla joudutaan uusimaan myös sähköasennuksia. Osassa taloissa saattaa olla myös viemärien vaakavedot valmiiksi pinnassa lasketussa paneelikatossa, joka helpottaa purkutöitä.

keskiviikko 18. marraskuuta 2009

170 000 eroa kirkosta

Eroa kirkosta -palvelun kautta on eronnut 170 000 ihmistä kirkosta.

Palvelun mukaan evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuulumattomia on jo viidesosa suomalaisista. Kirkon jäsenmäärä on laskenut koko ajan jyrkentyvästi erityisesti tällä vuosituhannella.

- Kirkon jäsenmäärä on nyt alittanut 80%. Edelliseen kymmeneen prosenttiyksikköön meni melkein 30 vuotta, mutta seuraavat kymmenen prosenttiyksikköä menevät jo vuoteen 2020 mennessä, arvioi tiedottaja Heikki Orsila.

80-luvun alussa kirkkoon kuului Suomessa vielä noin 90% väestöstä. Tähän mennessä palvelun ennätysvuosi oli 2008, jolloin kirkosta erosi yli 52 000 ihmistä.

Varsinkin kun iso määrä kuntia on nyt nostamassa veroprosenttiaan, verolaskuri on kovassa käytössä. Kirkollisveron välttää ensivuonna, jos eroaa ennen vuodenvaihdetta.

Kuva: Kirkon jäsenten osuus painui alle 80 prosentin.

Aina auki

Kaupan vapautunut aukiolo toi mielenkiintoisia uutisia.

Kauppakeskusten pienkauppiaalta kuulemma lähti viimeisetkin vapaapäivät, ja samalla kauppiaan terveys. Kauppakeskuksissa kun kauppiaat sitoutuvat yhtenäisiin aukioloaikoihin, jotka kauppakeskus määrää.

Hieman ihmetyttää, että onko yrityksellä järkevät toimintaedellytykset ja talous kunnossa, jos kauppiaan itse täytyy olla liikkeessä töissä vähäisellä palkalla jatkuvasti eikä ole varaa palkata vaikkapa osa-aikaista myyjää yhdeksi tai kahdeksi päiväksi viikossa. Palkkakustannusten säästämiseksi työntekijän voisi palkata vaikkapa maanantaiksi ja tiistaiksi, eikä lauantaiksi ja sunnuntaiksi. Pari kolme pientä kauppaa voisi harkita vaikka yhden myyjän palkkaamista siten, että myyjä olisi aina yhdessä liikkeessä päivän tai pari viikon aikana. Tällöin osa-aikainen myyjä saisikin täysipäiväisen vaihtelevan työn.

Jos uudet aukioloajat aiheuttavat merkittäviä ongelmia liikkeille, jotka sijaitsevat kauppakeskuksissa, niin varmasti asia korjaantuu, koska pitkällä aikavälillä ei ole mahdollista toimia siten, että kauppiaat ovat tyytymättömiä jatkuvasti. Myyntihän tuskin keskimäärin nousee, ainakaan merkittävästi, vain sen takia että kaupat ovat pidempään auki. Joulun alla kauppiaatkin varmasti pitävät mielellään ovet auki pitkään, mutta heinäkuussa saattaa asiat olla toisin.

sunnuntai 15. marraskuuta 2009

Pikavippi menestyy

Pikavippi tilillesi HETI!
Nopea toimitus, auki klo 7-23.
Ikäraja 19v. Hae vippiä heti!
Vaivattomasti vippejä 50-300e
Tekstaa ja hae heti!
Ei takaajia tai vakuuksia.
Helposti 50-300e luottoa.
Hae 50-300e
vippi helposti.


Näin sitä tänä päivänä netissä mainostetaan pikavippiä. Jokunen aika sitten tässä blogissa pohdittiin pikavippi-kirjoituksessa: Millä ihmiset saisi miettimään muita vaihtoehtoja? Tuntuu että pikavippi vie monen vain entistä pahempaan tilanteeseen.




Ilmeisesti ihmiset ei mieti, tai ei välitä. Tarjoajia tulee lisää ja toiset kehuvat ja vakuuttavat, että 100 000 asiakasta ei voi olla väärässä. Pikavippiyritysten taloudellisesta taantumasta ei ole ollut juurikaan puhetta. Pikavippiä tarjoavan yrityksen kannalta asiakkaat ei tietysti ole väärässä, mutta miksi asiakkaat sitten entistä enemmän ajautuvat ulosottoon vippiensä kanssa, jos pikavippi olisi se oikea ratkaisu?

Mainosten perusteella yritykset eivät taida olettaa, että vippi olisikaan mikään ratkaisu, sillä lähes kaikissa mainoksissa tulee vuoren varmasti esille kaksi asiaa: Kuinka helppoa vipin hakeminen on ja kuinka nopeasti sen saa tilille.

Missä menee pikavipin, kulutusluoton ja lainan rajat? Lainsäätäjällä on ongelma miten rajoittaa pikavippien ongelmia, mutta voiko pelkästään lainan määrän ja laina-ajan perusteella lähteä säätämään lakeja? Onko vielä vaikkapa 1000 euroa pikavippi, jos laina-aika on 6 kuukautta?

Yksi rajoittava laki on hyväksytty eduskunnassa: Pikavippien saaminen yöllä loppuu noin kolmen kuukauden kuluttua. Kello 23 jälkeen myönnetyt pikaluotot saa nostaa vasta aamuseitsemän jälkeen.

Pikavippi menestyy taantumasta huolimatta


Kauppalehden mukaan kymmenen suurimman pikavippifirman keskimääräinen liikevoittoprosentti oli viime vuoden tilinpäätösten mukaan 40. Parhaimmillaan voittoa saattoi kertyä jopa 80 prosenttia. Tuotot ovat sellaisia, että kovin moni yritys ei pysty niihin rehellisin konstein.

Onnistunut nettimainos

Netissä on helppoa ja halpaa mainostaa? Varmasti näin on, jos tietää mitä tekee ja löytää sopivat kumppanit yhteistyöhön. Helsingin Sanomien nettisivulla pisti silmään S-ryhmän mainos.



Perinteisessä mediassa, kuten sanomalehdissä ja televisiossa, käytännössä vain sillä on merkitystä kuinka moni mainoksen näkee. Mutta päteekö sama nettimainoksiin? Oheisesta mainoksesta en sen kummemmin olisi kiinnostunut, ellei se olisi jättänyt toimimatta. Klikkaus mainokseen ei onnistunut kuin useamman yrityksen jälkeen, sillä vain tietyt alueet mainoksesta aktivoivat linkin. Tai ainakin linkin joissakin tapauksissa, omassa koneessa linkin aukeamisen sijaan työkaluriville ilmestyi ilmoitus: popup-ikkuna estetty. Tämän jälkeen Hesarin sivu päivittyi ja mainoksen tilalle tuli jokin toinen mainos. Sivun sai päivittää useamman kerran ennen kuin sain mainoksen takaisin näkyviin ruutukaappausta varten.

Varmastikin, jos tuhannella mainosta klikkaajalla mainossivuston avautuminen epäonnistuu, niin 999 jättää asian siihen ja siirtyy jonnekin muualle. Kohdesivuston osoitekin on onnistuttu sulauttamaan mainokseen niin hyvin, että sitä tuskin huomaa. Valitettavasti ei tarvitse nettisivuja kovinkaan ahkerasti selailla, kun vastaavanlaisia ongelmaisia mainoksia tulee vastaan.

Mahtaako kyseessä olla avuttomuus vai se että mainostajaa ei kiinnosta muu kuin se, että mainosbudjetti tulee käytettyä. Sillä ei niin kovin suurta merkitystä enää olekaan kuinka mainos toimii. Tähän on ehkä totuttu perinteisessä mediassa, sillä sanomalehdessä julkaistua mainosta ei juuri tarvitse erikseen kokeilla, että toimiiko se teknisesti. Netissä tekninen toimivuus taas on elintärkeää, että saadaan onnistunut nettimainos.

Michael Jackson

Varmasti yksi merkittävimpiä viihdemaailman uutisia oli Michael Jacksonin poismeno kesäkuussa. Google-hakukoneen työntekijät luulivat, että hakukoneeseen on kohdistunut hyökkäys, koska identtisiä hakuja tuli samaan aikaan niin paljon. Välittömästi uutinen kiire maailmalle ja ihmiset etsivät Googlesta tietoa oliko uutinen totta, ja mitä tarkalleen oli tapahtunut.

Wikipedia Michael-artikkelista löytyy paljon perustietoa artistin tekemisistä. Niitä on turha tässä ruveta toistamaan.

Tässä kuitenkin joitakin Michael Jackson -aiheisia videoita YouTubessa.





Mini-Jackson viihdyttää New Yorkin kaduilla:
http://www.youtube.com/watch?v=GZTZpCetym0


Ben



Vangit harjoittelevat Thriller-esitystä. Katsottu yli 34 000 000 kertaa.



Dangerous-esitys


Michael Jackson Dangerous (Live in Munich 1997)

Lisää piirakkaa

Omenapiirakka ja rahkapiirakka sai jatkoa. Tällä kertaa jo tuttu rahkapiirakka terästettiin mansikoilla.





Tarkoitus oli kokeilla miten mustikat sopisivat rahkapiirakkaan, mutta pakastimen penkomisen tuloksena löytyikin vain viinimarjoja ja mansikoita. Mansikat tuntuivat sopivammalta vaihtoehdolta, joten murotaikinan päälle leviteltiin noin 15 mansikkaa. Ei kuitenkaan ollut tarkoitus tehdä mansikkapiirakkaa, vaan maustettu rahkapiirakka. Lopputulos oli varsin hyvä.

Tällä kertaa tuli myös mieleen, kuinka edullista itse leipominen on verrattuna kaupan leivonnaisiin.


Murotaikina 1,90 euroa
Kuohukerma 50 senttiä
Maitorahka 64 senttiä
Kananmuna 13 senttiä
Muut (arvio) 50 senttiä


Jos murotaikinan tekee itse, saattaa säästää enemmänkin. Mutta näillä tulisi isolle piirakalle hintaa noin 3,70 euroa. Vastaavan laatuinen ja kokoinen piirakka maksaa kaupassa noin 10 euroa. Ja kuitenkin kaupasta ostettu ei ole koskaan niin tuore kuin käytännössä suoraan uunista pöytään tarjottu.

keskiviikko 11. marraskuuta 2009

Näyttäkää esimerkkiä!



Iltalehti:

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen vaatii yritysjohtajia pysymään pitempään työelämässä.

Katainen arvosteli kokoomuksen puoluehallituksen kokouksessa johtajien eläkesopimuksia, joiden turvin pääsee varhain eläkkeelle.

Suomeen on hänestä syntynyt sellainen ilmapiiri, että on normaalia jäädä ennenaikaisesti pois töistä, vaikka olisi terve.

Johtajien pitää Kataisen mielestä näyttää esimerkkiä siinä, että tavoitteena on jatkaa töitä normaaliin eläkeikään.

----

Helsingin Sanomat taas kertoo

Sopeutumiseläkkeen enimmäismäärän saavuttaminen kestää kansanedustajalla 15 vuotta.

Keskipalkkainen suomalainen ei pääse kansanedustajan eläketasoon, vaikka tekisi töitä 50 vuotta.

----

Niin Jyrki Katainen, mistähän Suomessa on otettu mallia tähän, että on normaalia jäädä ennenaikaisesti pois töistä, vaikka olisi terve? Ei kai vaan eduskunnasta?

Jyrki, näyttäkää esimerkkiä!

tiistai 10. marraskuuta 2009

Big Brother meni metsään

Iltalehti kertoo mm:
Big Brother -formaatti on Timo T.A. Mikkosen mielestä mennyt metsään.

Timo T.A. Mikkosen mukaan tämänhetkinen Big Brother -asujaimisto koostuu onnenonkijoista ja turhan julkisuuden tavoittelijoista.


Tähän olikin loistava analyysi siitä miten Big Brother -ohjelma meni ihan metsään. Toisaalta voisi tietysti ajatella, että tuohan se koko ohjelman ydinajatus juuri onkin. Mikkonen haluaisi taloon kaikenikäisiä ihmisiä eri elämänalueilta, mutta mitä ihmeen järkeä mielenkoontoa siinä olisi? Kuivia keskusteluohjelmia, joissa ei päästä minkäänlaiseen lopputulokseen asioista, tulee YLE:n kanavilta jo ihan tarpeeksi.

Big Brother ei kiinnosta kaikkia. Mutta sen verran näyttäisi tulevan selväksi iltapäivälehtien jutuista ilmi, että suhteet, sukupuoliyhteydet ja alastomuus näyttäisi olevan eniten esillä. Sehän se on mikä ihmisiä kiinnostaa, ei kukaan jaksa tuntitolkulla katsella kun sekalainen porukka yrittää parantaa maailmaa.

lauantai 7. marraskuuta 2009

Brio puujunarata laajenee


Brio puujunarata sai laajennuksen. Tarkoituksella haettiin halvempaa vaihtoehtoa kuin Brion tarjoamat paketit. Lasten suuresta lelukirjasta löytyy esimerkiksi laajennussetti, jonka suositushinta on 30 euroa. Setissä on 11 osaa, mutta pari osaa ei ole kovin kummoisia. Kids-Wood-setissä taas on 10 osaa, mutta vain 7 varsinaista rataosaa. Kaksi pientä osaa muodostaa itse asiassa yhden risteyksen, eikä niitä voi käyttää erillään. Myös merkinantotolpat tuntuvat lähinnä täytteeltä, koska ne ei varsinaisesti edes toimi. (Pienen lapsen mielikuvituksessa ne saattaa kuitenkin toimia.) Vaikka Kids-wood-paketti on siis hieman kevyempi sisällöltään, niin alle puolen hintaan Brioon verrattuna se on aika hyvä ostos. BR-lelukaupasta se saatiin hintaan 13,99 euroa.
Kids-Woodin osat näyttävät sopivan aivan saumattomasti Brion perusosiin. Minkäänlaisia yhteensopivuusongelmia ei havaittu.

torstai 5. marraskuuta 2009

Omenapiirakka

Rahkapiirakka-projektin innoittamana: kuohkea omenapiirakka.
Tarveaineet leivontaan:

Pohja
200g margariinia
1,5 dl sokeria
2 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
1,5 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte
5 isohkoa omenaa. Jos omenat on pieniä, laita niitä 6 tai 7.
1 dl vettä
1 dl sokeria

Suurustamiseen
1 rkl perunajauhoja
2 rkl vettä

Täytteen valmistus:
Kuori omenat ja leikkaa ne kuutioiksi. Kiehauta omenat kattilassa sokerivedessä puolipehmeiksi. Suurusta omenaseos perunajauhovedellä. Anna valmiin seoksen jäähtyä.

Pohjan valmistus:
Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi, lisää kananmunat vatkaten. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää ne taikinapohjaan siivilän läpi.

Laita taikinasta noin kolmannes eroon koristelua varten. Levitä pääosa taikinasta voideltuun kakkuvuokaan. Levitä omenaseos piirakkapohjan päälle. Pursota loput taikinasta koristeeksi tai asettele suikaleita haluamaasi kuvioon (kuvassa).

Omenapiirakan paistoaika on noin 30 minuuttia 200-asteisessa uunissa.


Piirakan kaveriksi sopii hyvin vaniljajäätelö tai vaniljakastike.

keskiviikko 4. marraskuuta 2009

Voihan mokkula, taas

Näin Sonera päivän uutisessa:
"Sen voi rehellisesti sanoa, että jos 3,6 megaa luvataan, niin se tulee laboratoriossa. Kyllä se jää yhden kahden megan tasolle hyvissäkin olosuhteissa", Soneran viestintäjohtaja Ahti Martikainen myöntää.

Ja näin samaa myöntää DNA:
Myös DNA:n kuluttajaliiketoiminnan johtaja Pekka Väisänen myöntää, että yhteysnopeus hidastuu puoleen luvatusta, jos liikennettä on verkossa paljon.

Aikaisemmissa DNA mokkula ja äitienpäivää DNA:lta -kirjoituksissa onkin jo tullut esille liikkuvan laajakaistan ongelmia. Nyt sitten oikein myyjät itsekin heittäytyvät rehellisiksi ja kertovat mainostettujen nopeuksien toteutuvan vain laboratoriossa, loistavaa.

Sinänsä, jos ongelma olisi vain ja ainoastaan luvatun maksimin jääminen haaveeksi aina, niin asian kanssa voisi vielä elää. Mutta kun ongelmat eivät rajoitu luvattua hitaampaan nopeuteen. Yhteyksien pätkiminen kokonaan tuntikausiksi tai vaikka lyhytkin katko vaikkapa videokuvan keskellä herättää suurta ärtymystä. Mokkulan käyttöongelmia tulee myös esiin, kun pitäisi koneelta lähettää vaikkapa sähköpostilla useita valokuvia. Hitaan lähetysnopeuden takia hommaan pitää varata aikaa jopa kymmeniä minuutteja. Ja tietysti hyvää tuuria on hyvä myös olla matkassa, että yhteys ei katkea lähetyksen aikana.

maanantai 2. marraskuuta 2009

Huijaa.info on nyt Yrittäjän.info

Aiemmin nimellä huijaa.info esiintynyt yrittäjien oikeuksia puolustava ja epäkohtia esiin tuova sivusto on muuttanut uuteen osoitteeseen: http://www.yrittajan.info/

Jokseenkin aktiiviselta keskustelupalstalta löytyy mm:

Directa keskustelu
hakemisto- ja numeropalvelu -keskustelu

Sivuston aktiivit ovat mm 27.3.2009 luovuttaneet adressin eduskuntatalolla. Adressissa vaadittiin pienyrittäjille vastaavia oikeuksia tai palveluita, kuten kuluttajilla on mahdollisuus kääntyä vaikkapa Kuluttajaviraston puoleen ongelmatapauksissa.

sunnuntai 1. marraskuuta 2009

Kirkko täysi

Kirkkoherra Marja-Sisko Aalto, entinen Olli Aalto, näyttää aiheuttavan uutisissa ristiriitaisuuksia. Kirkkoherra on tullut tutuksi sukupuolenvaihdon takia.


Iltasanomat
"Sukupuoltaan korjaavan Imatran kirkkoherran Marja-Sisko Aallon paluu papinkaapuun oli enemmän media- kuin yleisötapahtuma tämänaamuisessa messussa.

Odotettua yleisöryntäystä ei Tainionkosken kirkkoon tullut, vaan pikemminkin väkeä oli tavanomaista vähemmän. Väkeä saapui kuitenkin Kouvolasta asti."


Helsingin Sanomat
"Kirkkoherra Marja-Sisko Aallon paluu töihin veti kirkon täyteen seurakuntalaisia Imatralla."


Luotetaan siis mediaan. Kirkkoherra Marja-Sisko Aalto veti kirkon täyteen, mutta samaan aikaan kirkko olikin tavallista tyhjempi.