perjantai 30. lokakuuta 2009

Huumoriuutinen

Saksa suunnittelee maksuja uutissivuille linkittämisestä

Digitoday kertoo verkkosivullaan uutisesta. Linkki uutiseen. ( Huom. linkki on siis uutissivustoon, kuten uutisessakin puhutaan. )

Saksan hallitus aikoo ehdottaa lakia, joka vaatisi verkon uutissivustoille linkittäviä palveluja maksamaan lisenssimaksuja.

Eikö tämäkään ole täysin selvää uutissivustojen haltijoille:
Enemmän linkkejä -> Enemmän kävijöitä lehtien sivuilla.
Vähemmän linkkejä -> Vähemmän kävijöitä lehtien sivuilla.

Ja miten tuo lisenssimaksu muuten tarkalleen jaettaisiin? Esimerkiksi Googlen uutishaku saattaa näyttää ison määrän erilaisia sivustoja, jos haetaan suosittua uutistapahtumaa. Tai miten määritetään uutissivusto ja jos linkitän sellaiseen tietämättä, että heille pitäisi maksaa palkkiota linkityksestä?

Tätä se sitten kai on kun tietotekniikasta nähtävästi mitään ymmärtävät pääsevät tämän kaltaisi asioita pohtimaan.

maanantai 26. lokakuuta 2009

Sikainfluenssa Suomessa

Nyt se sitten tuli. Ensimmäinen sikainfluenssaan kuollut Suomessa.

Jotkut ovat olleet jo aivan hysteerisia ja miettineet mitä tehdä taudin saapuessa Suomeen siitä asti kun uutisissa kerrottiin, että tästä tulee kansainvälinen epidemia. Kuitenkin kuolleisuus on ollut jopa pienempää kuin normaalissa kausi-influenssassa.

"Pohjois-Pohjanmaalla kuoli viime lauantaina 25-vuotias nainen, jolla oli vaikea pitkäaikaissairaus."


Voiko tuota kyllin korostaa, että vaikka kyseessä oli nuori ihminen, niin sillä oli jo entuudestaan vaikea pitkäaikaissairaus. Hän olisi saattanut kuolla myös moneen muuhun tautiin, vaikkapa siihen normaaliin kausi-influenssaan, ellei juuri nyt sikainfluenssa olisi sattunut kohdalle.

Lietsomalla pelkoa muissa ihmisissä ja saamalla paljon ihmisiä mukaan väärän tiedon levittäjä saa vahvistusta omille käsityksilleen, pohtii psykiatrian professori Jyrki Korkeila Turun yliopistosta. Näin STT:n uutisessa muutamia päiviä sitten.

Jos siis kotiin älyttömän ruokakasan haaliminen ja täydellinen eristäytyminen olisi tällä hetkellä järkevää toimintaa, niin miksi sitä pitää pohtia ja hakea hyväksyntää sille julkisella keskustelupalstalla? Eiköhän tästäkin lähes kaikki selviä, vaikka jotkut jo ovat mananneet kaiken loppua.

Joidenkin arvioiden mukaan kenties alle 50 ihmistä saattaa kuolla Suomessa sikainfluenssaan. Vuosittain koti- ja vapaa-ajan tapaturmissa kuolee noin 2 100 henkilöä. Liikenteessä kuolee noin 400, väkivaltaisesti kuolee noin 100 ja työssä noin 40 henkilöä. Miksi ihmiset ei ole paniikissa, koska liikenteessä kuolee jopa 10 kertaa enemmän ihmisiä?

sunnuntai 25. lokakuuta 2009

020300200.com hävisi

Directan tiedote kertoo: "Directa luopuu brändiuudistuksen yhteydessä 020300200.com tunnuksestaan." Directan (osoite Directa.fi) etusivulla ei ole enää minkäänlaista mainintaa 020 300 200 -hakemistosta. Googlessakin haku "020300200" tarjoaa ensimmäisinä tuloksina muuta kuin 020300200.com-verkko-osoitetta. Nekin hakutulokset, jossa osoite on, ohjautuvat automaatisesti Directa.fi-verkkotunnuksen alle. Directa.fi tarjoaa linkkejä osoitteisiin websites.fi mobisites.fi emateab.ee emateab.mobi ja mobisite.ee.

Directa on tullut varmasti monelle pienyrittäjälle tunnetuksi varsin ikävissä merkeissä. Yrityksestä on tehty iso määrä rikosilmoituksia. Poliisi ilmoitti tutkintanimikkeiksi törkeä petos ja markkinointirikos. Poliisin tiedotteen (24.07.2009) mukaan Helsingin poliisilaitoksen talous- ja omaisuusrikosyksikkö on saanut valmiiksi Directaa koskevan esitutkinnan 31.3.2009 mennessä poliisille saapuneiden tutkintapyyntöjen osalta. Tältä osin laadittu esitutkinta-aineisto on jätetty loppulausunnolle.

Keskuskauppakamarin liiketapalautakunta antoi lausunnon Directan yrityshakemistopalvelun markkinoinnista jo kaksi kertaa. Se totesi Directan markkinoinnin hyvän liiketavan vastaiseksi.

Aikaisemmin tässä blogissa:
Directa ja 020300200
Directan vastustajat eduskunnassa
Directa valehtelee

Muualla netissä:
Wikipedian Directa-artikkeli
Huijaa.infon Directa-alue
Harton Directa-jutut
MuroBBS:n Directa-keskustelua
Huijaus-blogi: Directa
Directa-sivu

Directan tiedotteissa yritys kertoo:
"Directalla on tällä hetkellä 50 000 yritysasiakasta"
Sitä vain väistämättä jää miettimään, että sisältääkö tämä luku myös rikosilmoituksen ja reklamaatioita tehneet... ja ne, jotka ovat jo irtisanoneet palvelunsa mielestään useaankin kertaan, mutta eivät vain onnistu poistamaan yritystään laskutettavista asiakkaista.

Lottovoitto

Alkavan viikon sunnuntaina lottokansa jahtaa kaikkien aikojen suurinta jättipottia, noin 6,9 miljoonaa euroa.





Lottovoitto, kyllä sillä ainakin loppuviikkoon pärjää.
Haaveista ja unelmista totta.


Jos voittaisin lotossa kiertäisin maailmaa... tai taidan ostaa yhden uuden rivin lottoa, koska yhtä euroa ei kehtaa edes ottaa rahana.

perjantai 23. lokakuuta 2009

Matalaenergiatalot Lahteen

Lahden Talot Oy aloittaa ensi viikolla kahden matalaenergiakerrostalon rakentamisen Lanssikadulle. Hankkeen urakkasopimus allekirjoitettiin perjantaina rakennusyhtiön kanssa.

Matalaenergiataloja tai passiivienergiataloja on varsin vähän Suomessa, joten Lahteen aloitettava urakka lienee varsin merkittävä, koska kyseessä on kaksi kerrostaloa, joissa on yhteensä 56 asuntoa.

Talojen lämmitysjärjestelmä muodostuu kalliosta kerättävästä maalämmöstä, rakennusten katolle sijoitettavista aurinkokeräimistä sekä poistoilman lämmöntalteenotosta. Luonnollisesti talojen lämmöneristys tehdään paremmin kuin rakennusmääräysten vähimmäisvaatimukset edellyttävät.

Hanke työllistää rakennusliike Skanskalla ja sen alihankkijoilla noin 80 henkeä vuoden ajaksi. Talo valmistuu suunnitelmien mukaan keväällä 2011.

maanantai 19. lokakuuta 2009

Ylen mediamaksu aktivoi

TÄYSIMITTAINEN KAPINA MEDIAMAKSUA VASTAAN -ryhmä facebookissa sisältää jo yli 95 000 jäsentä.

Suosio tuli ihan täytenä yllätyksenä, joskin toivoin sitä heti alusta saakka, ryhmän perustaja Riku Nieminen kertoi Radio Voiman haastattelussa. Nieminen uskoo nyt, että ryhmässä saavutetaan vielä 150 000 jäsenen raja.

Adressi osoitteessa http://www.adressit.com/mediamaksuavastaan on ilmeisesti vasta perustettu saman tahon toimesta. Allekirjoituksia tässä vaiheessa on vasta muutama sata.

Facebook-ryhmässä on myös ilmoitus mielenosoituksista 10. ja 11.12.2009 klo 12:00-18:00 Eduskuntatalon edustalla.


Aikaisemmassa tämän blogin Yle mediamaksu -kirjoituksessa tuotiin esille kuinka suunnitellussa mediamaksussa on useita epäkohtia. Esimerkiksi vaikeavammaisten osalta tai yrittäjien moninkertaiset maksut koetaan epäreiluiksi erityisesti, jos yrittäjä toimii kotiosoitteessa, mutta joutuu maksamaan useita mediamaksuja.

Avoin wlan-verkko


Päivän uutisissa:
Rangaistavuus ehkä pois luvattomalta wlan-käytöltä
Oikeusministeriössä on kuulemma päädytty siihen, että suojaamattoman verkon luvattoman käytön nykyinen kriminalisointi on monella tavoin ongelmallista.
Tarkalleenottaen tässä ei ole kyse siitä että avoimen wlan-verkon käyttö olisi tietoisesti laissa määritetty. Langattoman verkon luvattomasta käytöstä on annettu yksi hovioikeudessa vahvistettu tuomio lähes 20 vuotta vanhaa lakia tulkiten. Lain säätämisen aikaan ei internetistä ollut tavallisella kuluttajalla tietoa, eikä langattomia wlan-yhteyksiä ollut olemassa.

Ministeriön mukaan kätevintä olisi kuitenkin lisätä rikoslakiin momentti, jossa todetaan, ettei luvattomana käyttönä pidetä suojaamattoman internet-lähiverkkoyhteyden käyttämistä.

Kannettavien tietokoneiden ja langattomien verkkojen yleistyessä asia ei juuri muuten voisi olla. Monilla paikkakunnilta, erityisesti keskusta-alueilla, saattaa olla kaupungin tai yritysten tarjoamia avoimia langattomia verkkoja, joita ylläpidetään juuri sitä varten, että ihmiset voisivat niitä käyttää. Jos alueella on useita avoimia verkkoja, ei ole järkevää olettaa, että ihmiset osaisivat selvittää mihin avoimeen verkkoon saa yhdistää. Jos verkkoon ei saa yhdistää kuka tahansa, tulee se suojata salasanoilla.

sunnuntai 18. lokakuuta 2009

Venäjä vai ruotsi?

Pakolla venäjää vai ruotsia? Vai vapaaehtoisesti oman valinnan mukaan vaikkapa espanjaa?

Pohjois-Karjalan maakuntajohtaja, Pentti Hyttinen:
"Venäjän osaamisen olennainen kohentuminen toteutuu vain sitä kautta, että nuorille tarjotaan valinnanvapautta pakkoruotsin ja pakkovenäjän välillä: peruskoulun 7. luokalta alkaen niin sanotuksi B1-kieleksi tulisi voida valita joko ruotsi tai venäjä. Vaikka ruotsi ei enää kuulukaan ylioppilaskirjoitusten pakollisiin aineisiin, on sen asema Suomessa edelleen vahva ja lailla säädetty. Perustelut, jotka kenties ammoin ovat olleet hyviä, eivät enää vastaa todellisuutta ja tarpeita. Suomen tulevaisuuden kilpailukyvyn kannalta ruotsin kielellä ei ole sen kaltaista strategista merkitystä kuin venäjällä."

Hyttisen mukaan valtaosassa Suomen kuntia venäjä on jo nyt puhutumpi kieli kuin ruotsi. Käytännössä Kotka–Pori–Seinäjoki–Oulu-linjan itäpuolella tarvitaan päivittäin venäjän taitoa aivan tavallisissa palveluammateissa; ruotsia sitä vastoin ei käytännössä lainkaan.

Niin sanottu pakkoruotsi on Suomessa kovin merkittävässä asemassa, vaikka täysin suomea ymmärtämättömiä ruotsinkielisiä joidenkin arvioiden mukaan jopa niinkin vähän kuin joitakin tuhansia. Äidinkielenään ruotsia puhuvista kun valtaosa osaa edes välttävästi suomea.

Keskusteluissa tulee varsin monesti esiin jotain tämän tapaista:
Kumpikaan kielistä ei ole tärkeä. Paitsi pienelle vähemmistölle. Tärkeätä, on että suomalaiset osaavat englantia hyvin. Se on maailmankieli, jota tarvitsevat sekä matkailijat että liikemiehet.

Hieman samalla voisi väittää että kaikkien tulisi opiskella espanjaa, koska sitä puhutaan maailmalla todella paljon ja suomalaisille työntekijöille on kysyntää vaikkapa espanjankielisissä matkakohteissa, joissa käy paljon suomalaisia.

Mutta saadaanko pakolla haluttuja tuloksia? Vaikka lukiosta päässyt on juuri vuosia opiskellut ruotsia, saattaa ruotsin puhetaito erityisesti olla niin heikko, että sillä ei kyllä minkäänlaisissa liikeneuvotteluissa pärjäisi. Tämänkö vuoksi syydetään satoja miljoonia ruotsinkielen aseman pönkittämiseen Suomessa, jotta ainakin paperilla monet osaavat ruotsia?

Tulisiko kuitenkin vapaaehtoisuudella parempia tuloksia niille, jotka todella haluavat jotain tiettyä ainetta opiskella? Voisiko vaikkapa uskonnon vaihtaa vieraankielen opiskeluun, Suomen kilpailukyky tuskin huononisi, jos uskonnon käsittely jätettäisiin hieman vähemmälle koulussa.

perjantai 16. lokakuuta 2009

Googlen toiminta

Iltalehden mukaan:
Hakukonejätti Google välttää veroja - laillisesti.

"Google Finlandin liikevaihto oli tilinpäätöstietojen mukaan viime vuonna vajaat 1,7 miljoonaa euroa. Arvioiden mukaan Google Finlandin tosiasiallinen liikevaihto olisi kuitenkin jotain 40 ja 100 miljoonan euron väliltä."

Miten tämä sitten on käytännössä mahdollista? Jopa 100 000 000 euron liikevaihto onkin paperilla vain 1 700 000 euroa? Mihin se tosiasillinen liikevaihto hävisi?

Mikä on totuus? IL kysyy Googlen maajohtaja Petri Kokolta.

"Tuloja ja menoja on äärimmäisen vaikeaa sanoa tarkasti, koska olemme globaali yritys, joka toimii täysin globaaleilla markkinoilla."

Eikö osakeyhtiön tilinpäätöksestä löydy tulot ja menot sentin tarkuudella, vai mistä on kysymys?

"On tätä helppo paheksua. Verot pitäisi kohdistaa sinne, missä tulot syntyvät, Elinkeinoelämän Tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Tarmo Valkonen toteaa."

Ahaa, siis kyse onkin varmaan siitä, että siirtääkö Google perusteetta tuloja Suomesta esimerkiksi Google Irlannin toimintaan. Irlannissahan yritysveroprosentti on alle puolet Suomen 26 prosentin verosta.

Missä se Googlen tulo sitten tapahtuu ihan tarkalleen? Esimerkiksi suomalainen yritys tekee sivuston, joka toimii Yhdysvalloissa sijaitsevalla palvelimella ja sivustossa on englanninkielistä sisältöä, jonka ensisijainen kohdeyleisö sijaitsee Yhdysvalloissa. Yritys tekee mainostussopimuksen Google Irlannin kanssa missä tahansa internetissä tapahtuvasta mainostustapahtumista. Sivustoon on sijoitettu amerikkalaisen yrityksen Google-mainoksia, joista tulee Googlelle tuloa, kun Yhdysvalloissa oleva yksityishenkilö avaa mainoslinkin. Vaikka siis viimekädessä tässä tapauksessa välitysprovisio tulee Googlelta Suomeen rekisteröidylle yritykselle, niin tapahtuiko itse tulonsyntyminen Suomessa, Yhdysvalloissa vai Irlannissa? Todennäköisestihän Google Irlanti maksaa provision yritykselle Suomeen, mutta miksi olisi vähemmän paheksuttavaa, jos Google Suomi maksaisi yritykselle provision? Eihän Google Suomi osallistunut tapahtumaan tai edes sopimuksen tekemiseen millään tavalla. Itse mainostustapahtuma totetui Yhdysvalloissa ja kustannuksen maksaa yhdysvaltalainen yritys.

sunnuntai 11. lokakuuta 2009

5 miljoonan hätä

Parahin Johnson Wood (postisi lähetetty osoitteesta johnson12wood@yahoo.co.jp, vaikka ilmoitat ainoaksi yhteystiedoksesi johnson1wood@yahoo.co.jp),

Alla oleva kirjeesi herätti joitakin kysymyksiä.

Ensinnäkin ihmettelin, että miksi otit juuri minuun yhteyttä. Kirjeesi perusteella et tiedä olenko mies vai nainen, etkä edes tiedä missä maassa olen. Ilmoitat myös että olet Irakissa, mutta jostain syystä sähköpostisi otsikkotietojen perusteella posti näyttää tulevan Venäjältä. Käytät kuitenkin japanilaista ilmaissähköpostijärjestelmää postin lähettämiseen. Voisitko myös tarkentaa, että mistä julkaisusta löysit sähköpostiosoitteeni?

Toiseksi, miksi ihmeessä kirjoitat kuin alakoulun oppilas? Isot ja pienet kirjaimet ja niiden oikea käyttö näyttää huolestuttavan alkeelliselta. Jos olet ammattisotilas Yhdysvalloista, niin kai englannin kirjoitus sujuisi hieman paremmin?

Kolmanneksi, miksi ihmeessä haluat lähettää minulle 5 miljoonaa dollaria? Saanko arvata jo etukäteen? Et haluakaan lähettää rahaa minulle, vaan alat ruikuttamaan käteistä minulta päin lähetyskuluihin ja muuta vastaavaa varten. Jostain varsin kummallisesta syystä, vaikka sinulla on 5 miljoonaa, et voikaan lähettää niitä minulle ennen kuin lähetän sinulle 500 euroa, eikö niin?


___________________________



GOOD DAY 10/10/09:

Dear Sir/Madam

My name is (staff Sgt.) Johnson Wood; i am an American soldier, serving in the Military with the army's 3rd infantry division. i have a very desperate need for Assistance and have summed up courage to contact you.

I found your contact particulars in an address journal and I am seeking your kind Assistance to move the sum of Five million United States dollars (us$5,000,000) to you In your country, as far as I can be assured that my share will be safe in your care Until i complete my service here.

SOURCE OF MONEY
Some money in various currencies were discovered in barrels at a Farmhouse near one of saddam’s old palaces in tikrit-iraq during a rescue operation, and it was agreed by Staff Sgt.. Kenneth buff and i that some part of this money be shared Between us. My own share of the money is Five Million United State Dollars, which I want moved out immediately.

One Passionate appeal i will make to you is not to discuss this matter with anybody, should You have reasons to reject this offer, please and please destroy this message as any Leakage of this information will be too bad for the u.s. soldier's here in Iraq.

I do not know how long we will remain here; month of May was the deadliest month for us out Here. Totally, we lost 127 men and i have been shot, wounded and survived two suicides Bomb attacks by the special grace of God.

This and other reasons i will mention later has prompted me to reach out for help. I honestly want this matter to be resolved immediately, please contact me as soon as Possible with my private e-mail address which is my only way of communication (e-mail: johnson1wood@yahoo.co.jp)

May God bless you and your family.

Regards,

Johnson Wood.

sunnuntai 4. lokakuuta 2009

VR - säästä aikaa ja rahaa


Voisiko VR:n mainos "säästä aikaa ja rahaa" enää paremmin kohdistua uutisen kanssa?
Rikkoutunut Pendolino-juna tukki usean tunnin ajan raiteet ja viivästytti satojen matkantekoa uutisen mukaan.

lauantai 3. lokakuuta 2009

Rio sai olympialaiset

Rio de Janeiro järjestää olympialaiset 2016.

"Rion haaste on valtava. Kaupunki järjestää jalkapalloilun MM-lopputurnauksen 2014 ja olympialaiset pian perään. Huolet tulevasta eivät karnevaalia häirinneet ainakaan. Copacabanan maineikas hiekkaranta repesi juhlaan noin 50 000 ihmisen voimin, kun äänestystulos selvisi."



Jollain tapaa tulee vain mietittyä, että olisiko Chicago ollut sittenkin parempi vaihtoehto... Presidentti Obaman kotikaupunki Chicago on yksi kisoja hakeneista kaupungeista ja olisihan hän varmaan ollut näkyvästi esillä.

torstai 1. lokakuuta 2009

YLE mediamaksu

Vaikka pahasti näyttää siltä, että mediamaksu tulee vaikka sitä on kuinka kritisoitu, mediamaksua vastustavia adresseja:

http://www.adressit.com/mediamaksu
Tällä hetkellä lähes 16 000 allekirjoitusta.
http://www.adressit.com/eimediamaksua
Tällä hetkellä noin 6 500 allekirjoitusta.

Taloustutkimuksen tekemän kyselyn mukaan 58 prosenttia suomalaisista vastustaa suunniteltua mediamaksua. Tämähän ei tietysti poliitikkoja kiinnosta.

Yrittäjät.fi:
Yrittäjien mielestä esitetty mediamaksu pitää hylätä, sillä yrittäjiä ei pidä rangaista uudella verolla. Yleisradion toiminta pitää rahoittaa suoraan valtion budjetista.
Esityksen mukaan 42 000 yritystä joutuisi maksamaan mediamaksua 525 euroa vuodessa. Lisäksi, yrittäjäperheen maksettavaksi tulisi kotitalouksilta perittävä 175 euron mediamaksu, joten esimerkiksi moni kuorma-autoyrittäjä joutuisi maksamaan Yleisradion palveluista 700 euroa vuodessa. Autoradion kuuntelulle tulisi kova hinta.

Taitaa olla liian moni tapaus jäänyt pohtimatta, tai sitten vain poliitikot ajavat sokeasti omaa "loistavaa" ideaansa eteenpäin. Miten työryhmä tai poliitikot perustelevat järkevästi esimerkiksi kuurosokeille määrättävän mediamaksun? Myöskään yritykset, joilla ei ole toimipaikkaa (liiketilaa), eivät taida saada rahalle mitään vastinetta.

Miksi yleisistä verovaroista YLEn toiminnan kustantaminen ja YLEn toiminnan supistaminen ei ole ollut (ainakaan näkyvästi) esillä?