perjantai 27. maaliskuuta 2009

Directan vastustajat eduskunnassa

Tänään kello 12:30 yrittäjäjoukko luovutti adressin eduskunnassa.

MTV3 oli paikalla ja uutisoi: Directaan suivaantuneet yrittäjät marssivat eduskuntaan.

"Lähes tuhat yrittäjää on kokenut joutuneensa huijauksen kohteeksi ja marssinut poliisin pakeille. Heidän mielestään Directan markkinointi on ollut harhaanjohtavaa ja laskut ylisuuria.

Kansanedustajat olivat yhtä mieltä siitä, että yrittäjien mahdollisuus tulla kuluttajasuojalain piiriin tulee tutkia. Asiasta on tarkoitus tehdä ministerille kirjallinen kysymys."

Keskuskauppakamarin liiketapalautakunta on arvioinut jo kaksi kertaa Directan markkinoinnin hyvän liiketavan vastaiseksi. Viimeisin lausunto julkistettiin 17.3.2009. Myös Suomalaisen työn liiton alkuperämerkkitoimikunta perui Directalta Avainlippu-logon käyttöoikeuden.

tiistai 24. maaliskuuta 2009

Pitkää ikää ja oikeutta?

Jos esimerkiksi vanhus joutuu oikeuteen, ehtiikö tuomio vai kuolema tulla ensin?

Iltalehdestä:
Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) mielestä yli 11 ja puoli vuotta kestänyt oikeusprosessi oli liian pitkä. EIT perusteli tiistaista ratkaisuaan sillä, että se on aiemminkin tuominnut korvauksia vastaavissa tapauksissa. EIT:n mielestä Suomen hallitus ei tuonut esille mitään sellaista, mikä antaisi aihetta erilaiseen ratkaisuun asiassa.

Valtio määrättiin maksamaan valittajille yhteensä 20 000 euroa. Lisäksi Suomi joutuu korvaamaan 3 800 euroa heidän oikeudenkäyntikulujaan.

Toisessa uutisessa pari päivää sitten:

Valtakunnansyyttäjä Matti Kuusimäki on huolissaan suunnitelmista vähentää syyttäjien määrää. Turun Sanomissa haastatellun Kuusimäen mukaan leikkaukset heikentävät kansalaisen oikeusturvaa, kun rikosjuttujen käsittely hidastuu, asiat ruuhkautuvat ja henkilöstö uupuu.

– Syyttäjien määrää pitäisi päinvastoin nostaa useilla kymmenillä, jotta oikeudenhoitojärjestelmä toimisi edes jotenkin normaalisti.

– Olisi valtiovallalta tyylikkäämpää panna asiat kuntoon, kuin hiljaisesti myöntää niiden pysyvän epäkunnossa.

Käsittämätöntä, että pienessä selvässäkin asiassa on ihan normaalia, että oikeuteen pääsee vaikkapa vuoden kuluttua siitä , kun on tehnyt rikosilmoituksen. Yli 11 vuotta on jo pitkä siivu ihmisen iästä.

keskiviikko 11. maaliskuuta 2009

Hollywood unohti lapset?

Missä on elokuvat alle 5-vuotialle? Vierailu elokuvakeskuksessa, jossa on useita saleja, jäi turhaksi: meillä ei ole oikeastaan yhtään elokuvaa, joka sopii pienille lapsille.

Jo jonkin aikaa on ollut hakusessa noin 3-vuotiaalle soveltuvaa DVD-levyä. Hämmästys on ollut jonkinmoista, kun tarjontaa ei tahdokkaan löytyä. Varsinkin nimekkäät Hollywoodin tuotannot loistavat poissaolollaan.

Disneyltä on löytynyt Mikki Hiiri ja joulu Ankkalinnassa, mutta muutama muu on ollut varsinaisia pettymyksiä. Yksi hyvä on myös Nalle Puh ja Möhköfantti -elokuva. Mutta toinen Nalle Puh onkin joistain syystä liian pelottava tai myös tarinansa osalta sekava, ettei se lasta kiinnosta tai halua sitä katsoa.

Tom Traktori -sarja on hyvä, siinä ei ole väkivaltaa laisinkaan ja juttujen juonet on selkeitä. Näissä ei ole enää muuta vikaa, kuin että ne alkaa olla jo puhki katsottuja, ja tuntuu siltä, että ne sopii parhaiten ihan pienille.

Uusi löydös on Auto B Good, mutta sitä ei ole nähtävästi tehty suomeksi kuin vasta pari DVD:tä. Kaksi levyä, jotka saimme, on kiinnostaneet lasta aika kivasti.

Mahtaako isot Hollywood-studiot ajatella tai yrittää tehdä "liian hienoja" juttuja? Vai eikö kaikkia tuotteita vaan kannata suomeksi tuottaa? Tätä pitää tutkia vielä paremmalla ajalla enemmän.

perjantai 6. maaliskuuta 2009

Fiksumpi kuin koululainen?



Kysymys: Budapest on minkä Euroopan maan pääkaupunki?

Käännösapuja:
Luulin että Eurooppa on maa. Tiedän, että siellä puhutaan ranskaa. Eikö vain?
Onko ranskan kieli (French) maa? En tiedä mitä teen.
Juontaja: Oikea vastaus on Unkari.

Mikä? Onko se maa? Olen kyllä kuullut Turkista, mutta...

keskiviikko 4. maaliskuuta 2009

Lex Nokia -äänestys

Hesarista poiminta:

Esimerkiksi Sdp:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen kertoi lauantain Helsingin Sanomissa, että Sdp äänestää lakiesitystä vastaan, jos hallitus pitää "sekavan ja tulkinnanvaraisen" esityksen "härkäpäisesti" eduskunnassa.

Lex Nokia -äänestys:

Urpilainen Jutta /sd Poissa
Peltonen Tuula /sd Poissa
Rajamäki Kari /sd Poissa
Rönni Tero /sd Poissa
Taiveaho Satu /sd Poissa
Vuolanne Antti /sd Poissa
Kumpula-Natri Miapetra /sd Poissa
Koskinen Marjaana /sd Poissa
Kiuru Krista /sd Poissa
Kiljunen Kimmo /sd Poissa
Kiljunen Anneli /sd Poissa

Näyttää ennemminkin siltä, että Urpilaisen johdolla äänestettiin "ei jaksa äänestää".

Eduskunta hyväksyi sähköisen viestinnän tietosuojalain muutoksen äänin 96–56. Nuo 11 poissaolevaa ei olisi tulosta muuttanut, mutta poissa oli kaikkiaan 47. Mitähän varten, oliko syynä "en osaa tai halua ottaa kantaa"?

maanantai 2. maaliskuuta 2009

Eroakirkosta.filtä tulosvaroitus

Tiedotteen mukaan kirkosta eroaminen saattaa tänä vuonna jopa vähentyä.

"Viime vuonna erosi peräti 52 tuhatta, mutta nyt luku jäänee 45 tuhannen paikkeille."

Mahtaisiko olla kuitenkin hieman ennenaikaista arvailla maaliskuun alussa kuinka monta eroaa kirkosta koko vuoden aikana?

Sinänsä laittaa kyllä miettimään. Noin 50 000 eroaa vuosittain, varmastikkin valtaosa näistä on aikuisia. Mutta myös on mainittu, että lasten kastaminen on vähentynyt selvästi. Myös Suomeen muuttaa ulkomailta paljon ihmisiä, jotka eivät kuulu kirkkoon, eikä myöskään liity kirkkoon.

Kirkon jäsenmäärä siis verrattuna Suomen väkilukuun kutistuu enemmän kuin pelkät eroluvut antavat ymmärtää. Kirkolla mahtaa olla varsinaisen mielenkiintoiset lähivuodet.