lauantai 28. helmikuuta 2009

Koirat hautuumaalla

Eilisen uutisissa oli taas kirkon toimet esillä.

"Kirkkohallitus haluaisi kieltää koirien ulkoiluttamisen hautausmailla. Koska seurakunnilla ei nyt ole tähän tehokkaita keinoja, kirkkohallitus on kääntynyt asiassa sisäministeriön puoleen."

"Koirien ulkoilutus hautausmailla on loukannut tunteita. Seurakunnat ovat saaneet palautetta ihmisiltä, joiden mielestä koirien liikkuminen hautakivien välissä häpäisee vainajia."

Sinänsä tämä ei suuria tunteita herätä, mutta tulipahan mietittyä, että eikö sitten hautakivien välissä vipelteävät oravat, hiiret, myyrät, kanit, rusakot, ketut yms häpäise vainajia. Miksi erityisesti juuri koira häpäisee, mutta ei muut eläimet... Tietysti jos koiran omistaja sallii koiran virsaavan hautakiven kylkeen, ei se ihan kivalta tunnu.

torstai 19. helmikuuta 2009

Nyt saa asuntoja

Nyt saa loma-asuntoja pähkähulluilla hinnoilla, kertoo Kauppalehti torstain uutisessa.

"USA:ssa, Floridassa asuntokauppaa käyvän Highlight Realtyn kiinteistövälittäjä Maarit Forsbom kertoo Viisas Raha -lehdessä, että Floridassa on nyt ostajan markkinat.- Runsaan 300 000 dollarin talo voi irrota nyt 100 000 dollarilla, kuvaa Forsbom lehdessä."

Aivan niinkö on asiat? Mahtaisiko olla kuitenkin niin, että tuo 100 000 dollarin talo onkin ihan vaan 100 000 myös huomenna, tai ylihuomenna ehkä 95 000 arvoinen. Voipi olla, että menee useampikin vuosi ennen kuin se on taas 300 000 arvoinen.

Yhden Suomessa toimivan asuntovälittäjän kanssa on keskusteltu asioista Suomessa. Kommentit on sitä luokkaa, että tuskin julkisesti välittäjä uskaltaa edes niitä sanoa. Monilla alueilla on tuskin pohjat edes lähelläkään näkyvissä. Toki löytyy Suomesta alueita, joissa hinnat ei enää merkittävästi muutu. Jos asunto maksaa nyt noin 20 000 euroa, ei siinä enää paljoa ole varaa tulla alas. Tosin vastaava asunto Helsingissä joillakin alueilla voi maksaa vielä vaikka 300 000 euroa, siitä voi hyvinkin lähteä vielä kolmasosa pois.

Asuntoja saa aina, eipä taida vielä olla ihan paras aika ostaa.

Mistä nopea laajakaista?

Tulipa tarve selvittää, että mistä ja mihin hintaan saisi oikeasti nopean laajakaistan. Siis tässä tapauksessa kiinnostaa liittymä, jonka lähetysnopeus olisi vähintään 5 Mb/s, mielummin 10 Mb/s tai enemmänkin. Eli vaikkapa 10M/10M-laajakaistaliittymä olisi tarpeen isojen tiedostojen lähettämisen takia.

Koska liittymän paikka ei ole pk-seudun tietyillä alueilla, on monet tarjoajat jo poissa pelistä, koska he eivät toimita alueelle yhtään mitään. DNA:n nettisivuilta ei tahtonut löytyä juuri mitään tietoa, muuta kuin "liittymiä myyvät paikalliset jälleenmyyjät". Googlen haku esimerkiksi "laajakaistan lähetysnopeus" tuo suht huonot hakutulokset, mutta mainoslinkeistä löytyi jotain tutkittavaa. Esimerkiksi nämä mainokset tuntuivat lupaavilta:

SuomiCom.fi : Vaihda nykyaikaiseen SuomiCom 48/6M laajakaistaan ja lopeta ruikutus
dna.fi : 2M - 100M Katso tarjoukset!
vertaa.fi : Älä maksa turhasta, Etsi edullisin laajakaista täältä!

Mutta eipä onnistanut, nopeimmat liittymät näyttääkin olevan ns. kiinteistöliittymiä, joita tarjotaan vain taloyhtiöille, ei yksittäisille asiakkaille. Näyttää kyllä huonolta, että saisi mitään muuta kuin 1 megan lähetysnopeutta hankittua. Vastaanottonopeuksissa kyllä löytyy esimerkiksi 8 megan nopeus, mutta siinäkin on vain 1 megan lähetysnopeus. Tuli kokeiltua muutama muukin laajakaista-aiheinen hakusana, mutta eipä juuri mitään tunnu löytyvän.

Mieleen tuli, että hankkisi sitten pari normaalia laajakaistaa, mutta eipä sekään taida onnistua, kun tilaan on vain yksi puhelinliittymä. Enimmillään taitaa saada kaksi liittymää, toinen kaapeliliittymään ja toinen puhelinliittymään. Tämäkin toisi vasta muutaman megan lähetysnopeuden yhteensä ja tiedostojen lähettäminen pitäisi jakaa kahteen koneeseen.

sunnuntai 8. helmikuuta 2009

Ihana retrokeittiö

Kyllähän se olisi kiva, jos olisi vielä ihana retrotyylinen keittiö.

Erityisesti viehättää tuo ihana pistorasia. :)

lauantai 7. helmikuuta 2009

Hyväntekeväisyysjärjestöjen joukkotuho

Hesari uutisoi tänään, että Amerikassa uhkaa lukuisia hyväntekeväisyysjärjestöjä taantuman vuoksi kaatuminen. Siellä järjestöjen varat tulevat pääasiassa lahjoituksina yksityisiltä ja yrityksiltä. Ja tietysti yritysten ollessa vaikeuksissa lahjoitukset saattavat vähetä merkittävästi.

Suomessa toimivia hyväntekeväisyysjärjestöjä toivottavasti taantuma ei kosketa yhtä pahasti. Raha-automaattiyhdistys onneksi tukee varmasti monia järjestöjä aivan samalla tavalla veikkausvaroista, koska vaikkapa lottoaminen tuskin lamaantuu taloudellisesta tilasta huolimatta.

sunnuntai 1. helmikuuta 2009

Lex Nokia

"Täytyy olla todella huono teollisuusvakoilija, että jäisi tämän lain puitteissa kiinni"
Näin toteaa Joensuun yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen Iltalehden tämän päivän uutisessa.

Voiko tässä olla turhaakin turhempi kiista ja lakiesitys? Miksi ihmeessä joku Nokian työntekijä käyttäisi liikesalaisuuksien vuotamiseen yrityksen omaa sähköpostijärjestelmää (etunimi.sukunimi@nokia.fi)? Onhan olemassa monia selainpohjaisia sähköpostijärjestelmiä, joiden käyttö olisi paljon "fiksumpaa", kuten Hotmail, Gmail jne. Tai miten olisi USB-tikku tai vaikkapa ulkoinen kannettava kiintolevy, tai miksei vaikkapa kokonainen kannettava tietokone?
Toisessa uutisessa kerrotaan, että Electronic Frontier Finland ry vie lain "hyvin todennäköisesti" ihmisoikeustuomioistuimen käsiteltäväksi. Tuomioistuin voi ottaa kantaa siihen, rikkooko laki Euroopan Neuvoston ihmisoikeussopimuksen takaamaa oikeutta yksityiselämään.

Tätähän sopii ihmetellä, että miksi yrityksen työntekoa varten ylläpitämää järjestelmää pidetään oikeutena yksityiselämään. Sitähän pitäisi käyttää vain työasioiden hoitamiseen. Jos haluaa, niin hoitaa niitä yksityisasioita ihan omassa yksityisessä sähköpostissaan. Miten tässä näin kävi, että työnantaja näyttää olevan velvollinen tarjoamaan työntekijälle sähköpostijärjestelmän yksityisasioiden hoitamiseen?